Zelenski: Treba ojačati sankcije Rusiji

Zelenski: Treba ojačati sankcije Rusiji

Sankcije Rusiji treba dodatno ojačati zbog njene nastavljene oružane agresije i ubijanja mirnih ukrajinskih građana.

Ovo je rekao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkom brifingu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i visokim predstavnikom Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Želim da vam se zahvalim na snažnoj politici sankcija, zahvaljujem celom svetu, zahvaljujem Evropskoj uniji, Ursuli fon der Lajen. Ja sam lično zahvalna na petom paketu sankcija, ali mislim da to nije dovoljno. Oni [Rusi] oduzeli su nam mnogo. Oduzeli su nam teritoriju i ljude“, rekao je Zelenski.

On je dodao da će Ukrajina moći da vrati teritorije, ali neće moći da vrati živote ljudi, a Rusija će zbog svega toga biti privedena pravdi.

„Molim vas, pomozite sa svojim sankcijama, one bi trebalo samo da se povećaju, jer Rusija ne želi da čuje ništa i nikoga“, naglasio je Zelenski.

On je takođe zahvalio EU na dugoročnoj podršci i finansijskoj pomoći, što je veoma važno sada kada ukrajinske kompanije ne mogu da rade kako treba zbog ruskih osvajača i raketnih udara. Odvojeno, Zelensli se zahvalio na podršci oružjem.

Kako je preneo Ukrinform, Zelenski se u Kijevu sastao sa Ursulom fon der Lajen i Žozepom Borelom. Zvaničnici EU stigli su u Ukrajinu 8. aprila.