Kuleba pozvao OEBS da stvori mehanizme za isključenje Rusije

Kuleba pozvao OEBS da stvori mehanizme za isključenje Rusije

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je OEBS da uspostavi odgovarajuće mehanizme za suspenziju članstva Rusije.

„Neopravdana ruska agresija i zverstva uništili su same temelje Helsinškog završnog akta. Članstvo Rusije u OEBS-u predstavlja pretnju po bezbednost i saradnju u Evropi“, napisao je Kuleba na Tviteru.

31. marta je saopšteno da se rad Specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Ukrajini neće nastaviti, odluku je blokirala Rusija.

Specijalna posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju početkom marta objavila je prekid operacija u Ukrajini nakon što su ruske trupe granatirale njenu poslednju terensku misiju, sa sedištem u Mariupolju.

Kako prenosi EuroPravda, Generalna skupština suspendovala je članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava UN. Ovo je maksimalni nivo kazne u Savetu za ljudska prava – nemoguće je isključiti državu. Međutim, kao rezultat toga, Ruska Federacija je bila lišena svih proceduralnih prava članova Saveta.