Velika Britanija će donirati Ukrajini preko 500 mobilnih generatora

Velika Britanija će donirati Ukrajini preko 500 mobilnih generatora

Velika Britanija će donirati više od 500 mobilnih generatora kako bi pomogla da svetla u Ukrajini ostanu upaljena, saopštila je danas vlada.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva predstavila je planove za pružanje vitalne energetske podrške Ukrajini preko Radne grupe za podršku ukrajinske električne mreže. Prenosni generatori će biti poslati u zemlju kako bi podržali pristup energiji za hiljade osnovnih usluga u Ukrajini, uključujući bolnice i skloništa. Donacija dolazi kao odgovor na direktan zahtev predsednika Zelenskog i ukrajinskog ambasadora u UK Vadima Pristajka.

Generatore su direktno zatražili predsednik Zelenski i ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji u nedavnim razgovorima sa premijerom i poslovnim sekretarom Kvasijem Kvartengom.

Oni će obezbediti preko potrebnu energiju osnovnim objektima širom Ukrajine, uključujući bolnice, skloništa i postrojenja za prečišćavanje vode koja su izgubila struju tokom tekuće ruske invazije.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je stvorila namensku radnu grupu, uključujući operatere distributivnih mreža i Udruženje energetskih mreža, za nabavku i slanje generatora u Ukrajinu koji bi mogli da obezbede dovoljno za napajanje oko 20.000 domova ili ekvivalentnih zgrada.

Ovo će obezbediti pravovremeni podsticaj ukrajinskim ratnim naporima, zaštititi pristup ukrajinskog naroda energiji, obezbediti da osnovne usluge mogu da nastave da rade i oslabi pokušaje Rusije da udari na ukrajinsko snabdevanje električnom energijom.
Premijer Boris Džonson je rekao:

Svakodnevno vidimo tragične posledice Putinove teške greške u Ukrajini i nastavićemo da činimo sve što možemo da podržimo otpor Ukrajine protiv ove ilegalne invazije kroz ekonomske, diplomatske i humanitarne mere, kao i obezbeđivanje odbrambene vojne opreme.

Sada ćemo slati generatore da bismo ublažili poteškoće izazvane trenutnim nestankom struje i pomogli da vitalne usluge ostanu u funkciji kako bi narod Ukrajine mogao da nastavi da brani svoju zemlju.

Sekretar za poslovanje i energetiku Kvasi Kvarteng je rekao: ,,Slanje prenosivih generatora električne energije u Ukrajinu će pomoći da osnovne usluge ostanu u funkciji, oslabiti Putinove pokušaje da osakati ukrajinsko snabdevanje električnom energijom i pomoći će u podršci izuzetno hrabrom ukrajinskom odgovoru na rat koji Kremlj vodi.“

,,Putinovi nehumani napori da prekine ukrajinsko snabdevanje strujom izazivaju još više bede milionima nevinih civila. Velika Britanija se pojačava i obezbeđuje generatore koji će održavati rad bolnica i obezbediti snabdevanje hranom i vodom. U Ukrajini ćemo zadržati svetla“ saopštila je ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Igramo vodeću ulogu u humanitarnim naporima, isporučujući vitalne zalihe i medicinsku pomoć koja spašava živote kako bismo pomogli onim Ukrajincima kojima je najpotrebnija.

Generatore će obezbediti komercijalni dobavljači iz Velike Britanije, koji će obezbediti svoje raspoložive zalihe generatora za napore.

Očekuje se da će dobavljači moći da dostave veliki deo ovih generatora Ukrajini preko susednih zemalja.

Ukrajinska vlada i energetske mreže zemlje će distribuirati generatore u oblastima u kojima su potrebne širom zemlje, osiguravajući da stignu do onih kojima je struja najpotrebnija.