Ukrajina preti članici NATO-a

Ukrajina preti članici NATO-a

Ukrajina ima „divnu polugu pritiska“ na Mađarsku preko naftovoda Druzhba – što u prevodu znači „prijateljstvo“ – naftovoda, izjavila je u četvrtak savetnica ukrajinskog ministra energetike Lana Zerkal.

Govoreći tokom onlajn diskusije na Kijevskom bezbednosnom forumu, Zerkal je kritikovao politiku mađarske vlade koja blokira šestu rundu sankcija EU, koja bi zabranila rusku naftu. Zapadne zemlje su uvele oštra ograničenja od kraja februara, kada je Moskva započela vojni napad na Ukrajinu.

Po Zerkalovom mišljenju, Mađarska koristi rusku vojnu ofanzivu kao instrument za postizanje sopstvenih ciljeva i smatra da sada „može da zahteva bilo šta“ od EU.

„Ukrajina ima divnu polugu pritiska u svojim rukama – to je naftovod Družba“, rekao je Zerkal, dodajući da bi „nešto moglo da se desi“ sa posebnim delom mađarske infrastrukture.

„I, po mom mišljenju, bilo bi veoma prikladno da mu se nešto desi. Ali, opet, u rukama vlade i predsednika je da donose odluke o političkim pitanjima, da odluče da li zaista želimo da razgovaramo sa [mađarskim predsednikom Viktorom] Orbanom na jeziku koji on razume i koji nameće EU. , ili ako još nismo spremni za to“, naglasio je Zerkal.

Zerkal je kasnije na Fejsbuku razjasnila „njeno skromno mišljenje“ koje je „izazvalo diplomatski skandal“, rekavši da su „činjenice tvrdoglava stvar“.

„Ali, da bismo smirili situaciju, vredi precizirati da je zvanični stav Ministarstva energetike Ukrajine po ovom pitanju nepromenjen. Ukrajina je pouzdan transporter energenata u Evropu“, istakla je ona.

Dok su Zerkalove reči već počele da se šire mađarskim medijima, zvanična Budimpešta tek treba da komentariše ovo pitanje.

U pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, koje je pogledao Fajnenšel tajms, Orban je navodno rekao EU da bi zabrana ruske nafte u celom bloku izazvala ozbiljne probleme za ekonomiju njegove zemlje i da će umesto toga biti potrebne „hitne investicije“ iz Brisela. .

Mađarska je skoro u potpunosti zavisna od Rusije u pogledu uvoza gasa i oslanja se na Moskvu za više od polovine svoje uvezene nafte. Zemlja dobija 65% preko naftovoda Družba. Govoreći o mogućim sankcijama protiv ruske nafte, mađarski ministar inostranih poslova Peter Szijjarto je ranije rekao da će Budimpešta podržati zabranu pomorskih pošiljki, ali ne i isporuke naftovodima.

Uprkos nedostatku konsenzusa unutar EU, nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je u ponedeljak da će 27 država članica bloka „u roku od nekoliko dana postići napredak“ u pogledu embarga. Svaka odluka o sankcijama EU mora biti doneta jednoglasno.

Ukrajina je dosledno pozivala druge evropske zemlje da prestanu da kupuju ruske energente, tvrdeći da time finansiraju vojnu ofanzivu Moskve.

Zauzvrat, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je evropske lidere da su izvršili ekonomsko „samoubistvo” pokušavajući da se odreknu ruske energije.