Rusija nudi pomoć u krizi sa hranom

Rusija nudi pomoć u krizi sa hranom

Nestašica hrane širom sveta nije krivica Moskve, ali Rusija je spremna da pomogne u njenom ublažavanju izvozom žitarica i đubriva – ako Zapad ukine svoj „politički motivisan“ embargo, rekao je predsednik Vladimir Putin italijanskom premijeru Mariju Dragiju tokom telefonskog razgovora u četvrtak.

Putin je istakao da je „neosnovano“ optuživati Rusiju za probleme sa poljoprivrednim proizvodima koji dospevaju na svetska tržišta, prema čitanju poziva iz Kremlja. Ruski predsednik je situaciju pripisao „poremećajima u proizvodnji i lancima snabdevanja, kao i finansijskoj politici zapadnih zemalja tokom pandemije korona virusa“, ​​koji su samo „otežani antiruskim ograničenjima“ koje su nametnule SAD i EU zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija je spremna da da „značajan doprinos prevazilaženju krize sa hranom” izvozom i đubriva i žitarica ako zapadni embargo bude ukinut, rekao je Putin.

Dok je razgovarao o situaciji u Ukrajini, Putin je obavestio Dragija da je Rusija ponovo otvorila Azovsko more za pomorski saobraćaj i da održava bezbednu traku u Crnom moru za civilni brod, što, kako je rekao, ometa vlada u Kijevu.

Poziv, koji je stigao na Dragijev zahtev, usledio je nakon izveštaja italijanskih medija da je njegova vlada predložila mirovni plan za Ukrajinu. Prema pisanju dnevnika La Republika, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo je prošle nedelje uputio UN-u predlog za okončanje neprijateljstava. Ni Kremlj ni rusko Ministarstvo spoljnih poslova do sada nisu dobili takav predlog iz Rima, navode njihovi portparoli.

Poziv se dotakao i izvoza ruskog gasa – pošto je Putin uveravao Dragija da će Moskva nastaviti „neprekidne isporuke prirodnog gasa Italiji“, po cenama utvrđenim postojećim ugovorima.

Rim je ranije odbio plaćanje gasa u rubljama, a sam Dragi je vodio kampanju za kupovinu energije negde drugde, da bi se to pojavilo prošle nedelje.