Ukrajina optužuje Mađarsku da ima ratne pretenzije

Ukrajina optužuje Mađarsku da ima ratne pretenzije

Zamenik premijera navodi da bi iza „proruske“ retorike Budimpešte mogli da stoje „jeftin ruski gas“ i žeđ za teritorijom.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk dovela je u pitanje, kako je opisala, „prorusku“ retoriku Mađarske, sugerišući da bi iza politike Budimpešte u vezi sa sukobom između Moskve i Moskve mogla da stoji želja za „jeftini ruskim gasom“ ili čak potencijalno otimanje zemlje. Kiev.

U dugačkoj objavi na Fejsbuku, zvaničnica je tvrdila da se „ni svi ruski [države] sateliti iz bivšeg Sovjetskog Saveza ne ponašaju onako kako se ponašaju mađarske vlasti“. Ona je rekla da Mađarska ne podržava sankcije Rusiji, odbija da dostavi Ukrajini oružje, pa čak i „ne dozvoljava da oružje iz drugih zemalja prođe preko njihove teritorije“.

„U stvari, kažu ‘ne’ svemu. Još malo – i zvanična retorika Budimpešte biće potpuno proruska. Šta je ovo? Želite jeftin ruski gas? Ili možda želite naše Zakarpatje?” Vereščuk je napisala pre nego što je pozvala Budimpeštu da se „pridruži civilizovanom svetu“ i „da ne ponavlja greške iz Drugog svetskog rata kada je Mađarska napravila pogrešan izbor“.

Ranije u utorak, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da njegova zemlja neće podržati antiruske sankcije koje bi nanele štetu njenim interesima, uključujući kazne za ruski gas i naftu. On je takođe ponovio da je Mađarska protiv bilo kakvih predloga koji uključuju slanje vojnika NATO-a u Ukrajinu ili stvaranje zone zabrane letova iznad zemlje, objašnjavajući da bi takve akcije povećale rizik od rata većih razmera.

Iako je mađarska vlada osudila napad Moskve na Ukrajinu i podržala neke sankcije, ona je dosledno branila svoju želju da „ostane podalje“ od sukoba i odbijala je da se pridruži drugim zemljama u slanju oružja Ukrajini.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dve države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

Rusija zahteva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike Donbasa.