Škotski nacionalisti obećavaju novi pritisak na nezavisnost

Škotski nacionalisti obećavaju novi pritisak na nezavisnost

Škotska nacionalna partija (SNP) počeće hitne pregovore sa britanskom vladom o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva ako osvoji većinu škotskih mesta na opštim izborima sledeće godine, prema novoj strategiji koju je potpisao prvi sekretar Humza Jusaf.

Autor je Vestminsterski lider SNP-a, Stiven Flin, strategija je predstavljena u predlogu koji je Jusaf odobrio ranije ove nedelje, a o kome će se raspravljati na partijskoj konferenciji u Aberdinu sledećeg meseca.

U predlogu se navodi da ako SNP osvoji većinu škotskih mesta, „škotska vlada je ovlašćena da započne hitne pregovore sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva kako bi dala demokratski efekat da Škotska postane nezavisna država“, izvestio je u četvrtak iNevs.

U zahtevu se takođe objašnjava da će škotski poslanici objaviti dokument u kome se navode uslovi pregovora o nezavisnosti, kao i „nacrt pravnog teksta o prenosu ovlašćenja“ sa Vestminstera.

Pod Jusafovom prethodnicom, Nikolom Sterdžon, Škotska je održala referendum o napuštanju UK 2014. Iako je javnost glasala 55-44% za ostanak u UK, Sterdžon i Jusaf tvrde da je podrška nezavisnosti porasla otkako je Britanija napustila EU 2016, pri čemu je Sterdžon obećala drugi referendum prošle godine, a Jusaf sada predlaže da bi njegova stranka mogla odmah da uđe u pregovore ako bude izabrana.

Jusaf je takođe obećao da će tražiti članstvo u EU ako Škotska dobije nezavisnost.

Uzastopni konzervativni britanski premijeri rekli su da neće poštovati drugi referendum. Upitan u petak da li misli da bi lider Laburističke partije Keir Starmer bio otvoreniji za razgovore, on je odgovorio „to je zaista pitanje za Keira Starmera“.

„Ako nam narod Škotske dobije još jedan mandat, da stavimo nezavisnost u demokratski efekat, ko je on da uskrati narod Škotske? je nastavio.

Jusaf je dodao da, pošto je malo verovatno da će Vestminster odobriti drugi referendum, „moramo da iskoristimo sledeće izbore da to uradimo“.

Jusafova strategija je žestoko kritikovana, a bivši lider SNP Aleks Salmond rekao je novinarima u petak da „niko ozbiljno ne veruje da je predlaganje većine mesta kao mandata za nezavisnost uopšte kredibilno“.

„S obzirom na to da je Vestminsteru zbog ponovljenih izbora dozvoljeno da otpusti većinu mesta SNP-a kao mandat za puki referendum, zašto bi to, zaboga, priznali kao mandat za pregovaranje o nezavisnosti? upitao je Salmond.

Osam od deset velikih anketa sprovedenih od sredine juna pokazuje negativnu podršku javnosti za nezavisnost, pri čemu je jedna anketa izjednačena, a druga pokazuje tesnih 48%-45% prednosti za stranu koja se zalaže za nezavisnost.