NASA se pridružuje još uvek kontroverznoj potrazi za NLO-ima

NASA se pridružuje još uvek kontroverznoj potrazi za NLO-ima

NASA se u četvrtak zvanično pridružila potrazi za NLO-ima – ali odražavajući stigmu na terenu, američka svemirska agencija je satima čuvala u tajnosti identitet osobe koja je bila na čelu novog programa za praćenje misteriozni letećih objekata.

Imenovanje zvaničnika rezultat je jednogodišnjeg NASA-inog izveštaja o utvrđivanju činjenica o onome što naziva „neidentifikovanim anomalnim fenomenima“ ili UAP.

„U NASA-i je u našoj DNK da istražujemo — i da pitamo zašto su stvari takve kakve jesu“, rekao je šef agencije Bil Nelson.

Nezavisni tim od 16 istraživača je u izveštaju zaključio da potraga za UAP-ovima „zahteva rigorozan pristup zasnovan na dokazima“.

NASA je u dobroj poziciji da igra istaknutu ulogu, zahvaljujući svojim satelitskim mogućnostima i drugim tehničkim sredstvima. Ali agencija je u svom izveštaju naglasila da svi nalazi o mogućem vanzemaljskom poreklu „moraju biti hipoteza poslednjeg sredstva – odgovor kojem se obraćamo tek nakon što isključimo sve druge mogućnosti“.

„Želimo da pomerimo razgovor o UAP-u sa senzacionalizma na nauku“, rekao je Nelson.

Iako je prvobitno zatajila ime vođe programa, NASA je na kraju popustila u četvrtak uveče, rekavši u ažuriranom saopštenju za štampu da je imenovala Marka Mekinernija za direktora istraživanja UAP.

Na državnim pozicijama od 1996. godine, Mekinerni je služio kao NASA-ina veza sa Pentagonom po pitanjima UAP-a.

Čak i ako je NASA dugo istraživala nebesa, potraga za poreklom, identitetom i svrhom sve većeg broja neobjašnjivih letećih objekata iznad planete Zemlje donosi izazove bez presedana.

Vojni i civilni piloti nude mnoštvo izveštaja o čudnim viđenjima. Ali decenije filmova i naučno-fantastičnih knjiga o vanzemaljcima znače da se čitava tema u javnosti uglavnom ismeje kao teritorija ludaka.

Ta atmosfera je objasnila neobičnu odluku NASA-e da u početku zadrži identitet glavnog zvaničnika UAP-a.

„Moramo osigurati da naučni proces i metode budu besplatni“, rekao je Daniel Evans, koji je radio na NASA-inom izvještaju koji je doveo do objave.

Iskreno govoreći, neke od pretnji i uznemiravanja su prevazišli bledu, rekao je Evans.

Bilo je više od 800 „događaja“ prikupljenih tokom 27 godina, od kojih se dva do pet odsto smatra možda nenormalnim, rekli su autori izveštaja u maju.

Oni se definišu kao „sve što operateru ili senzoru nije lako razumljivo“ ili „nešto što radi nešto čudno“, rekla je članica tima Nadia Drake.

Američka vlada je poslednjih godina počela ozbiljnije da shvata pitanja UAP-a, delimično zbog zabrinutosti da su ona povezana sa stranim nadzorom.

Jedan primer još neobjašnjenog fenomena bila je leteća metalna kugla koju je primetio dron MK-9 na nepoznatoj lokaciji na Bliskom istoku. Snimak UAP-a prikazan je Kongresu u aprilu.

NASA-in rad, koji se oslanja na neklasifikovani materijal, odvojen je od paralelne istrage Pentagona, iako se njih dvoje koordiniraju oko primene naučnih alata i metoda.

U julu je bivši američki obaveštajac dospeo na naslovne strane kada je kongresnom komitetu rekao da „apsolutno“ veruje da vlada poseduje neidentifikovane anomalne fenomene—kao i ostatke njihovih vanzemaljskih operatera.

„Moje svedočenje je zasnovano na informacijama koje su mi dali pojedinci sa dugogodišnjim iskustvom u legitimnosti i služenju ovoj zemlji — od kojih su mnogi takođe delili ubedljive dokaze u obliku fotografije, zvanične dokumentacije i poverljivih usmenih svedočenja“, Dejvid Gruš rekli su poslanicima.

Ranije ove nedelje, navodna tela dva „ne-ljudska“ bića predstavljena su tokom kongresnog saslušanja u Meksiku, što je izazvalo mešavinu iznenađenja, neverice i podsmeha na društvenim mrežama.

Navodne mumificirane ostatke, koji su imali sivkastu boju i oblik ljudskog tela, doneo je Jaime Maussan, kontroverzni meksički novinar i istraživač koji je prijavio da ih je pronašao u Peruu 2017.