Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog ruskog tretmana zatvorenog Navaljnog

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog ruskog tretmana zatvorenog Navaljnog

Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog tretmana ruske vlade prema zatvorenom opozicionom aktivisti Alekseju Navaljnom.

Ovo je u petak izjavio portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Evropska pravda pozivajući se na Rojters.

Ruske zatvorske vlasti ometale su pripreme Navaljnog za njegovu odbranu i komunikaciju sa njegovim advokatom, naveo je Prajs u saopštenju. Takođe je rekao da je Navaljni više puta stavljan u samicu zbog manjih navodnih prekršaja.

Prajs je rekao da je tretman Navaljnog „dokaz politički motivisanog progona“ i ponavljao je pozive SAD da odmah oslobode opozicionog lidera.

Navaljni služi 11,5 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovnog otpusta, prevaru i nepoštovanje suda. On kaže da su sve optužbe protiv njega izmišljene kao izgovor za suzbijanje neslaganja i osujećenje njegovih političkih ambicija.

Navaljni je u četvrtak rekao da mu zatvorske vlasti oduzimaju njegove zakonske privilegije i da će sva prepiska sa njegovim pravnim timom sada biti predmet trodnevnog pregleda zatvorskog osoblja.

Na Tviteru, gde je Navaljni pisao preko svojih advokata, kritičar Kremlja je primetio da su zatvorski administratori odbili da mu kažu razloge za taj potez i da on sada komunicira sa svojim advokatima kroz „dvostruko plastično staklo sa rešetkama unutra“.