Cene električne energije u Finskoj vrtoglavo rastu

Cene električne energije u Finskoj vrtoglavo rastu

Cene električne energije u Finskoj dostigle su rekordne vrednosti, prema podacima kompanije za elektroenergetsku mrežu Fingrid.

„Cena električne energije za prilagođavanje trenutno je izuzetno visoka i iznosi oko 5.000 evra po megavat-satu“, rekao je Fingrid u saopštenju u četvrtak, napominjući da je od dobavljača tražio više kratkoročne struje.

Operater je takođe rekao da je bio primoran da pokrene dve rezervne elektrane, Huutokoski i Forsa, rano u četvrtak kako bi „izbalansirao sistem električne energije“ i sprečio nestanke struje. Kasnije su ugašeni kada je „situacija stavljena pod kontrolu. ”

Međutim, opasnost od nestanka struje mogla bi da se vrati zbog održavanja u novoj finskoj nuklearnoj elektrani Olkiluoto 3 (OL3), zajedno sa manjkom proizvodnje energije vetra, rekao je Fingrid za Rojters.

Mrežni operater polaže velike nade u novi reaktor, najavljujući ranije ove godine da ima kapacitet da nadoknadi Finskoj zbog gubitka ruskog napajanja. Međutim, u junu je upozorio da bi snabdevanje tokom grejne sezone moglo biti ugroženo ako OL3 ne ispuni očekivanja.

Rusija je prestala da isporučuje struju Finskoj još u maju, nakon što rusko preduzeće Inter RAO nije primilo uplate za električnu energiju prodatu preko panevropske berze Nord Pool.