Severna Koreja: Nuklearno oružje u ustavu

Severna Koreja: Nuklearno oružje u ustavu

Razvijanje nuklearnog oružja postalo je više od ključne strategije nacionalne odbrane Severne Koreje. To je sada ustavom propisana osovina bezbednosnog aparata zemlje.

Politika izgradnje nuklearnih snaga Pjongjanga „je postala trajna kao osnovni zakon države, koji nikome nije dozvoljeno ni sa čim da se pogazi“, rekao je severnokorejski lider Kim Džong-un u govoru u sredu na Vrhovnoj narodnoj skupštini zemlje (SPA).

Državni medij KCNA objavio je u četvrtak prevod govora na engleski. Nova ustavna odredba nalaže da Pjongjang „odvraća rat i štiti regionalni i globalni mir brzim razvojem nuklearnog oružja na viši nivo“, rekao je Kim.

„Ovo je istorijski događaj koji je pružio moćnu političku polugu za značajno jačanje nacionalnih odbrambenih kapaciteta, uključujući nuklearne snage, za čvrstu konsolidaciju institucionalnih i zakonskih osnova za garantovanje bezbednosti i zaštitu nacionalnih interesa oslanjajući se na to“, dodao je on.

Jednoglasno zakonodavno usvajanje ustavnog amandmana dolazi samo godinu dana nakon što je SPA kodificirala Kimovu politiku nuklearnog oružja kao „nepovratnu“, uključujući odobrenje za preventivnu upotrebu takvog oružja. Severna Koreja je odbacila apele Južne Koreje i SAD da odustanu od svog nuklearnog programa u zamenu za obećanja o ublažavanju sankcija, a Kim je ranije ove godine obećao da će „eksponencijalno“ povećati proizvodnju bojevih glava. On je pojačao raketne testove usred eskalacije tenzija sa Vašingtonom i Seulom.

Vojni savez između SAD, Južne Koreje i Japana pojavio se kao „NATO u azijskoj verziji, osnovni uzrok rata i agresije“, rekao je Kim. „Ovo je samo najgora stvarna pretnja, a ne pretnja retorika ili imaginarni entitet.“ On je dodao da pošto Vašington deluje pod „hladnoratovskim mentalitetom“ i sprovodi vojne provokacije, Pjongjang mora da ubrza modernizaciju svog nuklearnog naoružanja kako bi održao „strateško odvraćanje“.

Da se ​​Severna Koreja oslanjala na „nuklearni kišobran“ drugih zemalja, bila bi izložena sve većim „ucenama“ od strane SAD i „sigurno bi odavno pretrpela nuklearni holokaust i potpuno uništenje“, rekao je Kim. Umesto naoružavanja, dodao je on, Pjongjang je postigao „ponosnu stvarnost“ u kojoj njegov nuklearni program „jača nacionalni prestiž i moć i usmerava svet ka pravdi“.

Kim je takođe pozvao na promovisanje solidarnosti sa nacijama koje se „suprotstavljaju strategiji SAD i Zapada za hegemoniju“. Severnokorejski lider je ranije ovog meseca otputovao u Vladivostok na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o vojnoj saradnji između zemalja. Tokom Kimove posete nisu potpisani sporazumi.