Severna Koreja označila Bajdena kao senilnog

Severna Koreja označila Bajdena kao senilnog

Pjongjang je osudio sankcije Vašingtona i doveo u pitanje „intelektualni fakultet“ američkog predsednika.

Državni mediji Severne Koreje u subotu su oštro osudili američkog predsednika Džoa Bajdena, osuđujući njegovu „senilnost“ i dijagnostikujući „problem u njegovom intelektualnom fakultetu“. Američke sankcije Rusiji imaće negativan efekat, tvrdi se u članku zvanične novinske agencije KCNA, a Vašington je „konačni gubitnik“ na svetskoj sceni.

Optužujući Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, SAD pokušavaju da oklevetaju Rusiju i „postignu kolaps njenog režima“, navodi se u članku. „Ovo podseća na ’krivicu koja prva podnosi tužbu‘“, nastavilo se, pre nego što je optužilo SAD za „nemilosrdno“ ubistvo „miliona nevinih civila“ u Avganistanu, Iraku i Jugoslaviji.

Nedavno su Kijev i njegov zapadni pobornik izneli optužbe za „ratne zločine“ protiv Rusije, kada su optužili njene trupe da su ubili stotine civila u gradu Buča. Moskva je oštro demantovala optužbe, tvrdeći umesto toga da je Ukrajina izmanipulisala dokaze kao deo propagandne kampanje. Kremlj je zatražio istragu UN-a o incidentu.

Predsednik Bajden je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao „ratnim zločincem“ koji „ne može da ostane na vlasti“ čak i pre incidenta u Buči.

„Nazvati šefa suverene države ’ratnim zločincem’ i ’diktatorom ubicom’ bez opravdanog i potvrđenog razloga… je uvreda za drugu naciju i jasno narušavanje suvereniteta“, nastavlja se u članku. „Takve nepromišljene primedbe mogu da daju samo potomci Jenkija, majstori u agresiji i stvaranju zavera.

„Možda je nevolju izazvalo to što je čitao scenario koji su njegovi pomoćnici unapred pripremili“, nastavlja se. „Ako ne, zaključak bi mogao biti da postoji problem u njegovom intelektualnom fakultetu i da su njegove nepromišljene primedbe samo pokazivanje nerazboritosti starca u njegovoj senilnosti.

Takve argumente već dugo iznose Bajdenovi protivnici u SAD, koji ukazuju na istoriju verbalnih grešaka i očigledne konfuzije 79-godišnjeg predsednika kao dokaz kognitivnog pada. „Izgleda da je sumorna budućnost SAD sa tako slabim čovekom na vlasti“, nastavlja se u članku.

U članku se dalje tvrdi da će američke sankcije Rusiji samo naštetiti SAD. Komentatori u SAD i Evropi su izrazili slične zabrinutosti, usred rekordno visokih cena energije i višedecenijskog visokog nivoa inflacije u oba regiona.

Severnokorejski zvaničnici i pisci imaju dugu istoriju napada na američke predsednike pre Bajdena, pri čemu je Donald Tramp ranije nazvan „dotard“, Barak Obama „opaki crni majmun“, a Džordž V. Buš „polupečeni čovek i filister“. ”

Politika SAD sankcionisanja svojih stranih neprijatelja uvek je bila meta kritika iz Pjongjanga. Sama Severna Koreja je bila opsežno sankcionisana od strane SAD, EU i UN, posebno zbog njenog nuklearnog programa.