Saudijska Arabija naziva predstojeću posetu Blinkenu lažnim vestima

Saudijska Arabija naziva predstojeću posetu Blinkenu lažnim vestima

Kraljevina je odbacila izveštaje da će najviši diplomata Vašingtona uskoro posetiti Rijad.

Američki državni sekretar Antoni Blinken neće otputovati u Saudijsku Arabiju u „skoroj budućnosti“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, formalno demantujući nedavni izveštaj koji se poziva na lokalnog zvaničnika.

U pismu koju je u subotu prenela Saudijska novinska agencija, ministar finansija je „demantovao izveštaje koji su kružili u medijima i pripisane zvaničnom izvoru u ministarstvu u vezi sa posetom američkog državnog sekretara Kraljevini Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti“, dodajući da ministarstvo „nije izdalo nikakvo saopštenje u vezi sa tim“.

Izveštaj o kome je reč potiče od Rojtersa, koji citira „zvaničnika iz ministarstva spoljnih poslova Kraljevine“ koji tvrdi da Rijad i Vašington planiraju posetu kako bi „pojačali tekuće ’pozitivne diskusije’“. Ranije ove nedelje, Akios je izvestio skoro isto nakon razgovora sa pet američkih, izraelskih i palestinskih izvora.

Sekretar za štampu Džoa Bajdena Džen Psaki primetila je da su visoki američki zvaničnici posetili kraljevstvo prošlog meseca da bi „razgovarali o nizu pitanja uključujući rat u Jemenu“ kao i „energetsku bezbednost“, ali je Bela kuća odbila da potvrdi predstojeći raspored administracije.

Zvanično poricanje Saudijske Arabije usledilo je nakon nedavne posete britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je takođe otišao u Rijad i Abu Dabi kako bi razgovarao o energetskim pitanjima sa lokalnim članovima kraljevske porodice i pokušao da ih ubedi da povećaju proizvodnju nafte. Premijer navodno nije uspeo da postigne taj cilj, međutim, uprkos naporima Britanije i niza zapadnih saveznika da smanje zavisnost od ruske energije.