Parlamenti Moldavije i Rumunije usvojili zajedničku deklaraciju

Parlamenti Moldavije i Rumunije usvojili zajedničku deklaraciju

Posle prve zajedničke sednice u istoriji, rumunski i moldavski parlamenti usvojili su u subotu zajedničku deklaraciju, osuđujući vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i podržavajući aspiracije Kišinjeva za evropske integracije, prenosi „Evropska istina“.

Zajednička deklaracija počinje isticanjem da je specifična evropska perspektiva Moldavije ključni element daljih reformi koje će „ohrabriti moldavsko stanovništvo u vremenima ekstremne nesigurnosti i finansijskih poteškoća“.

Strane su takođe „duboko zabrinute zbog bezbednosnih dešavanja u regionu u kontekstu ruske vojne invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine“.

„Najoštrije osuđujemo protivpravnu, ničim izazvanu i neopravdanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Ponovo potvrđujemo našu punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama“, poručili su parlamentarci Moldavije i Rumunije.

Istovremeno su istakli „primeran način na koji su rumunske i moldavske vlasti, zajedno sa predstavnicima civilnog društva, primile veliki broj ukrajinskih izbeglica“.

„Republika Moldavija potvrđuje, posebno kroz ove napore, da je država sa evropskim pozivom, koja prirodno deli vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, Moldavija i Rumunija su još jednom potvrdile želju da nastave blisku saradnju i koordinaciju u oblastima od nadležnosti i zajedničkog interesa, uključujući bezbednost, borbu protiv korupcije, kulturu, obrazovanje, ekonomiju itd.

Podsetimo, prva zajednička sednica parlamenata Rumunije i Moldavije održana je u subotu ujutru u Palati Republike Kišinjev.

Sastanku su prisustvovale sve moldavske stranke osim opozicionog Bloka komunista i socijalista, koji je skup nazvao neustavnim. U sali je bila i predsednica Maja Sandu.

U ime Rumunije, sastanku su prisustvovali šefovi oba doma – Marsel Kolaku i Florin Kitsu, kao i predsednici poslaničkih grupa, senatskih odbora i Predstavničkog doma.