Nemačka umanjuje značaj ekstremista koji putuju da se bore u Ukrajini

Nemačka umanjuje značaj ekstremista koji putuju da se bore u Ukrajini

Berlin je sugerisao da bi potencijalnim borcima mogli da budu zaplenjeni pasoši kako bi se sprečilo da napuste zemlju.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušalo je da umanji sugestije da desničarski ekstremisti putuju iz evropske nacije da bi se borili u Ukrajinu, rekavši da su to samo izolovani slučajevi.

„Značajno manje“ ekstremista je putovalo iz Nemačke u Ukrajinu nego što je prijavilo 10 pojedinaca, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u petak. Nisu, međutim, precizirali koliko je potvrđenih slučajeva.

U pokušaju da spreči desničarske ekstremiste da putuju da učestvuju u borbenim operacijama u Ukrajini, portparol je potvrdio da Nemačka traži načine da ih zaustavi, uključujući oduzimanje njihovih pasoša.

Kako sada stoji, nemački zakon ne zabranjuje ukrajinskim državljanima ili nemačkim Ukrajincima da putuju u zemlju da se bore protiv ruskih snaga usred invazije koja je u toku.

Saopštenje iz Berlina dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da se 16.000 stranih državljana dobrovoljno prijavilo da se bori protiv Rusije, pridruživši se „odbrani Ukrajine, Evrope i sveta“ kao deo „međunarodne legije“.

Kijev je privremeno ukinuo vize za sve strane državljane koji žele da putuju u ratom razorene delove zemlje i bore se protiv približavanja ruskih snaga.

Strani građani podržavaju ukrajinske snage od 2014. godine, kada su separatisti zauzeli delove regiona Donbas na istoku. Rusija je priznala otcepljene republike Donjeck i Lugansk kao nezavisne države samo nekoliko dana pre početka vojne ofanzive prošle nedelje.