Roskosmos: Ruski svemirski program menja fokus

Roskosmos: Ruski svemirski program menja fokus

Roskosmos će dati prioritet razvoju satelita za potrebe odbrane u svetlu zapadnih sankcija, otkrio je u četvrtak šef ruske svemirske agencije.

Govoreći za ruski TV kanal „Rosija 24“, Dmitrij Rogozin je rekao da će operacije Roskosmosa morati da budu prilagođene kao odgovor na nove izazove koje predstavljaju sankcije Zapada. Zvaničnik je takođe naglasio da će svi postojeći planovi u kratkoročnom i srednjoročnom periodu biti ispunjeni jer se neophodne elektronske komponente proizvode u Rusiji.

Ranije u četvrtak, Rogozin je otkrio da je naredio da se njegova plata smanji za 30%, a smanjenje plata utiče i na druge top menadžere. Međutim, uprkos spoljnom pritisku, ruska svemirska agencija će povećati neke plate svom osoblju.

Šef Roskosmosa je najavio i prekid saradnje sa Nemačkom u vezi sa zajedničkim eksperimentima na brodu ISS.

Rogozin je ranije objavio niz tvitova u kojima je komentarisao sankcije Zapada protiv ruskog svemirskog programa. Između ostalog, zvaničnik je rekao da će Roskosmos sada težiti samodovoljnosti.

Rogozin je potom pitao SAD kako će se nositi sa održavanjem ISS-a ako prekinu veze sa Rusijom u ovoj sferi.

NASA je zauzvrat ponovila da ostaje u kontaktu sa Roskosmosom kako bi Međunarodna svemirska stanica ostala u funkciji.

Među nekim drugim kontramerama kao odgovoru na sankcije Zapada koje je najavio šef Roskosmosa bila je odluka da se SAD više ne isporučuju motori svemirskih letelica, koji se koriste u raketama Atlas-5 i Antares.

Otkako je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu 24. februara, predsednik Džo Bajden je obećao da će prepoloviti izvoz visokotehnološke opreme i komponenti.

Objašnjavajući potrebu da se preduzme vojna akcija protiv Ukrajine, ruski predsednik Vladimir Putin je naveo porast tamošnjih neonacističkih snaga, kao i navodne planove NATO-a da dozvoli toj zemlji da se pridruži vojnom savezu. Putin je takođe tvrdio da je ukrajinska vlada sprovodila genocid nad stanovnicima koji govore ruski u republikama Donbasa. Kijev i njegovi zapadni saveznici insistiraju da se to jednostavno koristi kao izgovor za vođenje „ničim izazvanog“ napada na Ukrajinu.