Irska pozvala Britaniju da odbije da promeni sporazum o Bregzitu

Irska pozvala Britaniju da odbije da promeni sporazum o Bregzitu

Irski premijer Mihal Martin, nakon što je najavio ostavku britanskog premijera Borisa Džonsona, pozvao ga je da odustane od planova o jednostranoj promeni Severnoirskog protokola, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

„Naše zajedničke odgovornosti u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o Velikom petku, kao i negovanje šireg bilateralnog odnosa između nas, zahtevaju da radimo zajedno u duhu poštovanja, poverenja i partnerstva“, naveo je Martin u saopštenju.

Dodao je da je sada prilika da se „vrati istinskom duhu partnerstva i međusobnog poštovanja koji je potreban da bi se održala dostignuća Sporazuma o Velikom petku“ i pozvao na poništavanje jednostranih promena Severnoirskog protokola.

Podsetimo, britanska vlada je sredinom godine objavila plan za izmene sporazuma o izlasku iz EU, odobren 2020. godine, za rešavanje problema kretanja robe u Severnu Irsku.

Promene će se ticati četiri aspekta: „komplikovanog procesa carinjenja, nefleksibilnih propisa, nedoslednosti u oporezivanju i potrošnji i pitanja demokratskog upravljanja“.

Britanska vlada tvrdi da Protokol o Severnoj Irskoj nije uspeo da reši ova pitanja, i da ona zauzvrat potkopavaju Sporazum na Veliki petak iz 1998. godine, kojim je okončan građanski rat u Severnoj Irskoj.

EU je ranije naglasila da jednostrano menjanje aranžmana o Bregzitu predstavlja kršenje međunarodnog prava. Istovremeno, London insistira da promene znače jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

Evropska komisija je na kraju pokrenula postupak za kršenje zakona protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog nepoštovanja značajnih delova protokola Irske/Severne Irske koji je potpisan kao deo sporazuma o Bregzitu.