SAD i Tajland potpisali sporazume o produbljivanju veza

SAD i Tajland potpisali sporazume o produbljivanju veza

Sjedinjene Države i Tajland potpisali su u nedelju sporazume o produbljivanju već jakih veza ovih zemalja dok Vašington pojačava napore da se suprotstavi rastućem uticaju Kine u Aziji.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i tajlandski ministar spoljnih poslova Don Pramudvinai obećali su da će unaprediti partnerstvo u oblasti klimatskih promena, sprovođenja zakona i bezbednosne saradnje.

Blinkenova poseta dolazi dan nakon što se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u Indoneziji na marginama sastanka ministra spoljnih poslova G20.

Blinken će se sastati i sa premijerom Prajutom Čan-očom. Kinez Vang je poslednjih nedelja bio angažovan u intenzivnoj diplomatiji širom Azije i sastao se sa Prajutom u utorak.

„Partnerstvo između nas u potpunosti prenosimo u 21. vek“, rekao je Blinken i dodao da je Tajland važan saveznik „u regionu koji oblikuje putanju veka“.

Blinken je prošle godine odložio put na Tajland, najstarijeg saveznika SAD u Aziji, nakon što je prekinuo regionalnu turneju kada je u novinarima koji su ga pratili pronađen slučaj COVID-19.

Bajdenova administracija je nastojala da ojača veze sa regionom koji je postao neizvesan u vezi sa posvećenošću SAD tokom perioda uočenog zanemarivanja pod Bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom. U to vreme, Kina je proširila svoj uticaj istovremeno gurajući investicije i trgovinsku integraciju.

„Takođe smo postavili temelje za narednih 190 godina“, rekao je tajlandski ministar spoljnih poslova, dok se dve zemlje spremaju da sledeće godine obeleže 190 godina odnosa.

Razgovori sa Prajutom obuhvatiće krizu u Mjanmaru i proširenje saradnje, saopštio je Stejt department.

Vojska Mjanmara povećala je pritisak na vojske etničkih manjina od prošlogodišnjeg puča i nailazi na otpor na više frontova, uključujući grupe milicija koje su u savezu sa svrgnutom vladom.

Ranije u nedelju, Blinken se sastao sa omladinskim liderima Mjanmara u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku.

Nakon Tajlanda, on će se ranije neplanirano zaustaviti u Tokiju kako bi izrazio saučešće japanskom narodu nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea, saopštio je Stejt department.