Makron se protivi planovima NATO-a u Aziji

Makron se protivi planovima NATO-a u Aziji

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da odobri plan za otvaranje kancelarije za vezu NATO-a u Japanu, tvrdeći da ta organizacija ne bi trebalo da se širi dalje od severnog Atlantika, piše Fajnenšel tajms.

Makronovo protivljenje novom postrojenju planiranom za Tokio, što bi bila prva takva kancelarija NATO-a u Aziji, dovelo je do višemesečnog zastoja unutar bloka, reklo je za FT u ponedeljak osam izvora upoznatih sa razgovorima.

Otvaranje centra za vezu u Japanu zahtevalo bi jednoglasnu saglasnost Severnoatlantskog saveta NATO-a, što znači da Pariz ima mogućnost da odbaci predlog. Prema jednom od izvora do kojih je došao Fajnenšel tajms, Makron veruje da povelja tog tela nameće geografska ograničenja koja sprečavaju NATO da se proširi na Aziju.

Na konferenciji prošle nedelje, predsednik je navodno upozorio da bi pritiskanje NATO-a da proširi svoj „spektar i geografiju“ bila „velika greška“.

Drugi neimenovani izvor rekao je agenciji da Pariz nije voljan da podrži bilo kakvu politiku koja „doprinosi tenzijama između NATO-a i Kine“, pošto je Peking već izneo svoje sumnje u vezi sa predloženom kancelarijom za vezu.

Prošlog meseca, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da NATO treba da ostane u sopstvenoj sferi uticaja i da ne pokušava da poveća svoje prisustvo u Aziji, tvrdeći da region „ne pozdravlja blokovsku konfrontaciju ili vojne blokove“.

O ovoj šemi se povremeno razgovara od 2007. godine, kada je tadašnji japanski premijer Šinzo Abe prvi put posetio sedište NATO-a, a poslednjih meseci ponovo je pokrenut. Tokio je tokom godina stalno povećavao saradnju sa blokom, otvarajući svoju prvu kancelariju NATO-a u Briselu 2018. godine, dok je premijer Fumio Kišida postao prvi japanski lider koji je prisustvovao samitu NATO prošle godine.

Vojni kolektiv koji predvode SAD održava više od deset centara za vezu širom sveta, od kojih većina služi kao osnovne kontakt tačke sa zvaničnicima iz država koje nisu članice. Iako NATO nije detaljno izložio svoje planove za Tokio, ta kancelarija će navodno imati sličnu funkciju i imaće samo mali broj zaposlenih.

Iako je Japan rekao da je još u razgovorima o otvaranju kancelarije, Kišida je nedavno primetio da nije doneta konačna odluka o tom potezu, takođe tvrdeći da Tokio nema interesa da se pridruži NATO-u uprkos pojačanoj interakciji u poslednjih nekoliko godina.