Kris Hipkins položio zakletvu kao 41. premijer Novog Zelanda

Kris Hipkins položio zakletvu kao 41. premijer Novog Zelanda

VELINGTON – Kris Hipkins položio je u sredu zakletvu kao 41. premijer Novog Zelanda, nakon neočekivane ostavke prošle nedelje Džasinde Ardern, izveštava AP.

Hipkins, 44, obećao je pristup koji se vraća na osnove fokusirajući se na ekonomiju i ono što je opisao kao „pandemiju inflacije“.

Imaće manje od devet meseci do učešća na teškim opštim izborima, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da njegova Laburistička partija zaostaje za svojom konzervativnom opozicijom.

Generalna guvernerka Novog Zelanda Sindi Kiro vodila je ceremoniju polaganja zakletve nakon što je ranije prihvatila Ardernovu ostavku.

Hipkins je bio ministar obrazovanja i policije pod Ardernom. U javnosti je postao poznat tokom pandemije COVID-19, kada je preuzeo neku vrstu uloge upravljanja kriznim situacijama. Ali on i drugi liberali su dugo bili u senci Arderna, koji je postao globalna ikona levice i predstavljao primer novog stila rukovođenja.

Ardern se u utorak poslednji put pojavila u javnosti kao premijerka, rekavši da će joj najviše nedostajati ljudi jer su oni bili „radost posla“.

Šef države Novog Zelanda je britanski kralj Čarls III, a Kiro je njegov predstavnik na Novom Zelandu, iako je ovih dana odnos nacije sa monarhijom uglavnom simboličan.