Ana Brnabić predsedavala sednicom o BDP-u

Ana Brnabić predsedavala sednicom o BDP-u

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda na kojoj su analizirana domaća i globalna kretanja, sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje, a sednici je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, preneo je Sputnjik.

Na sednici je rečeno da su u oblasti turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvarile dobre rezultate, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija, u prethodnoj godini, bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Takođe, kako je rečeno,uslužni sektorje u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta.

Kada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja.

Poseban akcenat stavljen je nadodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja, a Ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu.

Kako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljegulaganja u kapitalne projekteu oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture.

Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Srbiji.

Zaključeno je da je dalje podsticanjedualnog obrazovanjaizuzetno važno, s obzirom na potrebe našeg tržišta i činjenicu da obrazovani po ovom sistemu, lakše dolazi do posla i bolje plaćenih radnih mesta.