Korupcijski skandali bacili su senku na prevremene opšte izbore u Portugalu i mogli bi favorizovati populiste

Korupcijski skandali bacili su senku na prevremene opšte izbore u Portugalu i mogli bi favorizovati populiste

Dvodnevni period kampanje pre prevremenih opštih izbora u Portugalu započeo je, s fokusom na očekivani duel između dve umerene stranke, ali i na rast populističke partije, što bi moglo da dovede do političkog pomeranja udesno.

Socijalistička partija i Socijaldemokratska partija, dve tradicionalne stranke, suočavaju se sa korupcijskim skandalima koji bacaju senku na glasanje. Očekuje se da će manje stranke imati ključnu ulogu u formiranju nove vlade nakon izbora.

Korupcijski skandali, uključujući optužbe protiv bivšeg premijera i lidera Socijalističke partije, dominiraju političkom scenom. Populistička partija Čega! ističe borbu protiv korupcije kao ključnu političku poruku.

Lider Čega!, Andre Ventura, beleži rast popularnosti, a njegova stranka može imati značajnu ulogu nakon izbora. Socijaldemokrate bi mogle zatražiti podršku Čega! kako bi formirale vladu.

Izostanak debata o temama kao što su klimatske promene, migracije i verske razlike, karakterističnih za populističke pokrete u drugim delovima Evrope, primećuje se u portugalskoj kampanji.

Vođe glavnih stranaka, Pedro Nuno Santos (socijalisti) i Luis Montenegro (socijaldemokrate), ističu se kao glavni kandidati za premijera. Očekuje se da će izbori pokazati politički pravac Portugala u narednom periodu.