Ukrajinski izaslanik napušta Nemačku

Ukrajinski izaslanik napušta Nemačku

Kijevski ambasador u Berlinu Andrej Melnik mogao bi da napusti Nemačku i potencijalno preuzme novu funkciju u ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova, objavio je nemački tabloid Bild u ponedeljak, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika. Melnik se nedavno našao u centru još jednog skandala nakon što je u intervjuu branio nacističkog saradnika heroja Stepana Bandere.

Ambasador bi „mogao uskoro napustiti Nemačku i vratiti se u Kijev“, rekao je Bild, pozivajući se na „nekoliko izvora“ u ukrajinskoj prestonici. Navodno se traži novi ambasador koji bi predstavljao interese Kijeva u Berlinu, navodi se u saopštenju, dodajući da bi Ukrajina mogla da povuče potez pre jeseni.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je navodno već zatražilo od predsednika Vladimira Zelenskog da razmotri taj potez. „Andrej Melnik je veoma cenjen u Kijevu zbog svog rada“, rekao je zvaničnik ukrajinske vlade za Bild. Prema pisanju medija, ambasador bi mogao da dobije mesto zamenika ministra spoljnih poslova.

Melnik je u Nemačkoj uglavnom poznat po ofanzivnoj retorici. On je više puta kritikovao Berlin jer navodno ne čini dovoljno da se ukrajinske izbeglice „osete dobrodošlo“ i nerado da snabdeva Kijev oružjem koje je tražio. U maju je lično uvredio kancelara Olafa Šolca tako što ga je nazvao „uvređenim jetrenjem“ zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev u to vreme. Diplomata je u junu priznao da žali što je uvredio kancelarku.

Nedavno se Melnik našao u centru nove kontroverze nakon što je više puta branio Stepana Bandere – kontroverznog ukrajinskog nacionalnog heroja koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata – u intervjuu za nemački podkaster Tilo Jung. Posebno, ambasador je insistirao da Bandera nije umešan u masovna ubistva Jevreja i Poljaka.

Njegove reči su izazvale oštre kritike i Poljske i Izraela i navele su ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova da kaže da su ambasadorove reči njegove reči i da ne odražavaju stav Kijeva. U ponedeljak se saznalo da je deo intervjua u kojem je Melnik branio Banderu blokirala popularna platforma za kratke video snimke TikTok.

Klip sa Melnikovim rečima o Banderi „krši pravila zajednice“ aplikacije za deljenje videa, napisao je Jung u postu na Tviter stranici svoje emisije. Podkaster je to nazvao „cenzurom novinarstva“. Prema pisanju nemačkih medija, snimak je od tada uklonjen sa TikToka.

Komesar za antisemitizam nemačke vlade, Feliks Klajn, takođe je kritikovao Melnikove reči u ponedeljak nazivajući ih „problematičnim“. Takve izjave samo seju razdor među nacijama koje podržavaju Ukrajinu, rekao je zvaničnik. On je takođe pozvao Kijev da se pridruži Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust (IHRA), dodajući da bi ta međuvladina organizacija bila „odgovarajući forum“ za pravilno razmatranje pitanja koja je ambasador pokrenuo „na međunarodnom nivou“.