Britanija rizikuje kineski gnev zbog trgovinskih pregovora sa Tajvanom

Britanija rizikuje kineski gnev zbog trgovinskih pregovora sa Tajvanom

Britanija je upozorena da je Tajvan „nerazdvojni deo Kine“ nakon što je održala razgovore jedan na jedan o trgovini sa visokim tajvanskim trgovinskim zvaničnikom.

Glavni trgovinski pregovarač Tajvana sastao se sa britanskim kolegama sredinom juna kako bi razgovarali o bilateralnoj trgovini između dve zemlje i da bi dobili savete o nastojanjima azijskog ostrva da se pridruži trgovinskom bloku 11 zemalja Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP). .

Ali Peking je uputio upozorenje u pravcu Londona nakon sastanka ministra Tajpeja Džona Denga sa britanskim zvaničnicima.

„Tajvan je neodvojivi deo Kine, to nije zemlja koju međunarodna zajednica univerzalno priznaje“, rekao je portparol kineske diplomatije. Komunistička partija Kine smatra „ponovno ujedinjenje sa Tajvanom“, samoupravnim ostrvom, ključnim političkim ciljem.

Deng se sastao sa „ekonomskim i trgovinskim zvaničnicima“ britanske vlade tokom svoje posete Londonu između 16. i 18. juna, potvrdio je za POLITICO portparol predstavništva Tajpeja u UK. Njihove rasprave su pokrivale „teme uključujući CPTPP i trgovinske odnose“, dodali su.

Britansko trgovinsko odeljenje – koje nije objavilo sastanak – potvrdilo je da se Deng sastao sa britanskim ekonomskim i trgovinskim zvaničnicima, ali nije želeo da detaljnije govori o razgovorima.

Dve zemlje rade na povećanju svojih trgovinskih veza, a Tajvan traži savet od Britanije jer takođe radi na pristupanju CPTPP-u.

Britanija radi na procesu pristupanja CPTPP-u otkako je podnijela aplikaciju početkom 2021. godine. Zvanični razgovori o njenoj primjeni održani su u Sidneju u junu, a dalji sastanci se očekuju u Tokiju u julu.

Tajvan je podneo zvanični zahtev za pridruživanje CPTPP-u prošlog septembra, nedelju dana nakon što je Peking podneo zahtev za pridruživanje grupi. Kina je polagala pravo na Tajvan otkako su rivali Komunističke partije Kine pobegli tamo i proglasili ostrvo kao suverenu državu nakon što su izgubili građanski rat u zemlji 1949.

Sastanak dolazi u osetljivom trenutku za odnose Ujedinjenog Kraljevstva i Kine, usred sve većeg protivljenja Pekingu vodećih konzervativnih poslanika.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je radiju Tajms krajem prošle nedelje da svet treba da „izvuče lekcije iz Ukrajine“ u vezi sa Tajvanom. Slobodni svet, rekla je ona, mora „da se postara da Tajvan ima sposobnost da se brani, da nastavimo da održavamo mir u Tajvanskom moreuzu“.

Kina je rekla da se „odlučno“ protivi naporima Tajvana da postane član CPTPP-a. Pekinška kancelarija za poslove sa Tajvanom upozorila je da „bilo koja zemlja koja ima diplomatske odnose sa [Kinom] ne pregovara i potpisuje sa Tajvanom bilo koji sporazum koji ima značenje suvereniteta i zvanične je prirode“.

Ukupna trgovina robom i uslugama između Britanije i Tajvana iznosila je 8,3 milijarde funti u 2021.