Italijanska vlada se suočava sa kolapsom

Italijanska vlada se suočava sa kolapsom

Italijanski Pokret 5 zvezdica neće učestvovati u parlamentarnom glasanju o poverenju u četvrtak, rekao je lider stranke Đuzepe Konte, u potezu koji će verovatno izazvati kolaps vlade premijera Marija Dragija, preneo je Rojters.

Druge koalicione stranke upozorile su da će napustiti vladu ako 5 zvezdica bojkotuje glasanje u Senatu, dok je sam Dragi rekao da ne bi bio na čelu administracije bez Konteove stranke.

Uprkos pretnji od predstojećeg političkog haosa, Konte je na sastanku sa 5 zvezdica rekao da ta stranka ne može da podrži zahtev za poverenje, insistirajući da bi vlada trebalo da učini mnogo više na rešavanju rastućih socijalnih problema u trećoj po veličini ekonomiji evrozone.

„Nećemo učestvovati u sutrašnjem glasanju“, rekao je Konte posle dana intenzivnih razgovora sa liderima sa 5 zvezdica i parlamentarcima. Ipak je ostavio otvorena vrata za dalje razgovore sa Dragijem o pokušajima da prevaziđu njihove razlike.

„Apsolutno smo voljni za dijalog, da damo svoj konstruktivan doprinos vladi, Dragiju, (ali) nismo voljni da ispišemo blanko ček“, rekao je on.

Iz Dragijeve kancelarije nije bilo komentara.

Premijer je u utorak rekao da će, ako 5-star prestane da podržava vladu, na predsedniku Serhiu Matareli da odluči šta dalje.

Međutim, bivši predsednik Evropske centralne banke je takođe rekao da ne bi bio voljan da vodi novu vladu bez 5 zvezdica u koaliciji, otvarajući izglede za vanredne izbore na jesen.

Takvo glasanje bi bilo krajnje neobično u Italiji jer je to period kada vlade tradicionalno prave složeni zakon o budžetu, koji mora da bude usvojen do kraja godine.

Matarela je zatražio od Dragija da formira koaliciju nacionalnog jedinstva početkom 2020. kako bi pomogao zemlji da prevaziđe pandemiju COVID-a i ubedio je skoro sve stranke iz celog političkog spektra da učestvuju.

5-Star je bio sve nezadovoljniji u koaliciji jer je njegova podrška u istraživanjima javnog mnjenja opala, a nakon što se jedan od njenih vodećih, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, odvojio od grupe prošlog meseca, povevši sa sobom desetine poslanika.