Finska želi da zajedno sa Švedskom uđe u NATO

Finska želi da zajedno sa Švedskom uđe u NATO

Finska za sada ostaje nepromenjena u odluci da zajedno sa Švedskom krene ka članstvu u NATO-u, uprkos poteškoćama u pregovorima između Stokholma i Ankare i nagoveštajima Turske da je prijava Finske spremna za raniju ratifikaciju, prenosi Evropska istina.

„Erdoganove izjave ukazuju na to da je Turska spremna da ubrza proces našeg pristupanja NATO-u, ako bude potrebno. Mi u Finskoj žudimo, i još dugo, da zajedno sa Švedskom uđemo u NATO. U proteklih 10 meseci mnogo je urađeno. Švedska je naš najbliži saveznik iu odbrambenoj i spoljnoj politici i naša pozicija ostaje nepromenjena“, rekao je na posebnom brifingu izjavio ministar spoljnih poslova Peka Haavisto.

On je napomenuo da su i NATO i pojedine zemlje članice takođe naglasile da bi bilo najbolje da Finska i Švedska postanu članice Alijanse istovremeno.

Peka Haavisto je ponovio da su posle ovih Erdoganovih signala usledile konsultacije sa predsednikom Finske, a potom i sa turskom stranom, Stokholmom i NATO-om.

„Samit NATO u Viljnusu u julu i dalje smatram važnom etapom i nadam se da će obe naše zemlje najkasnije tada biti primljene u Alijansu“, dodao je finski ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, Ankara je 28-29. januara dobila signale da je Turska spremna da razmatra pristupanje Finske NATO-u odvojeno od Švedske.

Neizvesnost u vezi sa prihvatanjem švedske aplikacije od strane Turske je još više porasla u pozadini nedavnih antiturskih akcija u zemlji.