Bolsonaro i Lula se bore za podršku pre drugog kruga Brazila

Bolsonaro i Lula se bore za podršku pre drugog kruga Brazila

SAO PAULO – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro i bivši predsednik Luiz Inasio Lula da Silva počeli su u utorak da dovode centrističke saveznike u svoje tabore, dva dana nakon što je glasanje u najvećoj demokratiji u Latinskoj Americi poslalo rivale u drugi krug 30. oktobra, prenosi AP.

Da Silva, levičar koji je univerzalno poznat kao Lula i bio je predsednik od 2003. do 2010. godine, predvodio je nedeljni prvi krug sa 48 odsto glasova. Krajnje desničar Bolsonaro dobio je 43%.

Ova dvojica su najomiljenije i najomraženije političke ličnosti u Brazilu, zbog čega su mnogi političari najavili da neće glasati ni za jednog.

Da Silva je dobio polovičnu podršku od četvrtoplasiranog, kandidata levog centra Cira Gomesa, koji je nekada bio ključni saveznik. Gomes, koji je imao 3% glasova, rekao je u video snimku da prati odluku svoje Demokratske laburističke partije da da podršku levičarskom lideru.

„U ovim okolnostima, (glasanje za da Silvu) je poslednji izlaz“, rekao je Gomes, koji u video snimku nije pomenuo ime bivšeg predsednika.

Bolsonaro je dobio podršku tri guvernera država na jugoistoku Brazila, koji je najbogatiji i najnaseljeniji region u zemlji — Romeu Zema u Minas Žeraisu i Klaudio Kastro u Rio de Žaneiru, obojica ponovo izabrani u nedelju, i Rodrigo Garsija u Sao Paulu, koji nije uspeo u svom ponuda.

Zema i Kastro su podržavali Bolsonara u prošlosti, ali su uglavnom ćutali o predsedničkoj trci ove godine. Garsija, koji je nasledio mesto guvernera Sao Paula u martu nakon što je Žoao Dorija podneo ostavku, nije komentarisao predsedničku trku do utorka.

Tomas Trauman, politički analitičar, rekao je da je Bolsonaro dobio podsticaj od podrške koje je dobio u utorak, ali da bi da Silva mogao da izjednači uslove ako se senator Simon Tebet pridruži njegovoj kampanji. Tebet, otvoreni kritičar Bolsonara, u nedelju je dobio 4% glasova i završio na trećem mestu među 11 kandidata.

„Ona može da napravi razliku ako kampanja bude manje o Radničkoj partiji, a više o koaliciji“, rekao je Trauman. „Bolsonaro će imati vladine mašine u tri države koje su veoma uticajne. Ako Radnička partija ne reaguje na to, daće šansu Bolsonaru da pobedi.

Nekada moćna Brazilska socijaldemokratska partija desnog centra rekla je da neće podržati nijednog kandidata za drugi krug i da će dozvoliti svojim članovima da sami biraju.

Neki veterani iz stranke podržali su da Silvu, kao što su senator Taso Džerejsati i bivši ministar inostranih poslova Alojzio Nunes. Ali neki od mlađih članova stranke stali su na stranu Bolsonara, kao što je savezni poslanik Lukas Redeker.

Bolsonaro je rekao pristalicama u glavnom gradu Brazilije da očekuje da će zatvoriti svoj jaz od 6 miliona glasova snažnom kampanjom na jugoistoku.