Blok arapskih partija raspao se uoči izraelskih izbora

Blok arapskih partija raspao se uoči izraelskih izbora

JERUSALIM – Blok arapskih partija podelio se uoči petih izbora u Izraelu za manje od četiri godine, potez koji bi mogao da razblaži politički uticaj manjine i pomogne da se bivši premijer Benjamin Netanjahu vrati na vlast, prenosi Asošijejted pres.

Izraelski mediji izvestili su kasno u četvrtak da će se nacionalistička partija Balad kandidovati odvojeno od druge dve stranke na Zajedničkoj listi. Ako ne dostigne minimalni cenzus, Balad ne bi ušao u sledeći parlament i njegovi glasovi bi u suštini bili potrošeni.

Nejedinstvo bi takođe moglo da umanji ukupan odziv izraelske arapske manjine, koja čini 20 odsto stanovništva Izraela.

Arapske stranke pomogle su blokiranju Netanjahua da se vrati na vlast na nedavnim izborima. Četvrta arapska stranka, islamistički Raam, takođe je otišla sa Zajedničke liste i ušla u istoriju prošle godine pridruživši se vladajućoj koaliciji, prvi za bilo koju arapsku frakciju.

Arapski građani Izraela imaju bliske porodične veze sa Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi, i uglavnom se poistovećuju sa svojim ciljem, zbog čega mnogi Izraelci Jevreji na njih gledaju sa sumnjom. Arapski građani su poslednjih decenija ostvarili velike uspehe u medicini i drugim oblastima, ali se i dalje suočavaju sa široko rasprostranjenom diskriminacijom.

Očekuje se da će izbori 1. novembra, kao i poslednja četiri, biti teška trka između bivšeg premijera Benjamina Netanjahua, kome se sudi za korupciju, i plejade stranaka iz celog političkog spektra koje veruju da nije sposoban da vladati.

Izraelski izbori su nadmetanje između više političkih partija, od kojih nijedna nikada nije osvojila potpunu većinu. Budući premijeri moraju da sastave koalicije sa najmanje 61 mestom u 120-članom Knesetu.

Čini se da će lomljenje Zajedničke liste koristiti Netanjahuu tako što će umanjiti uticaj njegovih najoštrijih protivnika.

Međutim, bez tvrdolinijaškog Balada, druge dve stranke bi mogle biti otvorenije za pridruživanje koaliciji koju vodi sadašnji premijer Jair Lapid, političar levog centra i glavni Netanijahuov protivnik. Nejasno je, međutim, da li bi Lapidovi potencijalni desničarski saveznici prihvatili takav savez.

Nedavne ankete predviđaju upornu trku između Netanjahua i Lapida, pri čemu će se svaki politički tabor boriti da sakupi većinu. Ako oba ne uspeju, zemlja bi ponovo izašla na izbore.