Barclays predviđa usporavanje globalnog rasta

Barclays predviđa usporavanje globalnog rasta

Globalni rast ide ka „sve sinhronijem padu“, rekli su u četvrtak ekonomisti Barklejsa, navodeći produbljivanje energetske krize u Evropi, nastavak karantina u Kini i pooštravanje uslova finansiranja u ekonomijama, prenosi Rojters.

Barklejs predviđa usporavanje globalnog rasta na 2,2% u 2023. u odnosu na 2,8% ove godine, i upozorio je da očekuje da će se napredne ekonomije smanjiti u četvrtom kvartalu sa nultim rastom sledeće godine. Globalni rast iznosio je 6,3% u 2021.

Centralne banke širom sveta ubrzano pooštravaju monetarnu politiku, nakon rusko-ukrajinskog sukoba koji je pogoršao probleme u lancu snabdevanja, kako bi zadržale rastuću inflaciju pod kontrolom dok se ekonomije još uvek oporavljaju od pandemije.

Usporavanje globalnog rasta dovešće svet „blizu globalne recesije“, rekao je Barklejs, dodajući da je veliki deo loših vesti već prošao.

„Ovo je loša ekonomska perspektiva. Ali moglo je biti i gore. Postoji granica između turobnosti i propasti, a mi verujemo da se tu nalazi globalna ekonomija.“

Indikatori šalju mešovite signale o snazi američke ekonomije usred ciklusa pooštravanja Fed-a, saopštila je brokerska kuća, dodajući da će Sjedinjene Države samo „usko“ izbegavati potpunu recesiju sledeće godine.

Barklejs očekuje recesiju u Evropi u prvoj polovini 2023. i predviđa da će Kina doživeti mali skok u rastu BDP-a u četvrtom kvartalu, ispod svog cilja od 5,5%, pri čemu će brokerska kuća takođe smanjiti rast BDP-a zemlje u 2023. za 80 baznih poena na 4,5%.