Lajčak: Kasnije u toku nedelje sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine

Lajčak: Kasnije u toku nedelje sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prišine na novoj rundi razgovora, sa ciljem da se pronađe privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini da na KiM bude ukinut dinar.

„Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenih umova, fleksibilni i da budu orijentisani na pronalaženje rešenja, na osnovu ideja koje su prezentovane na prethodnim sastancima“, naveo je Lajčak na društvenim mrežama.

On je dodao da, nakon što je posetio više zemalja – Bugarsku, Poljsku, Grčku, a da sada ide u Bosnu i Hercegovinu, ocenivši da će ove nedelje tema biti kako da se aktuelni trenutak o proširenju EU pretvori u realnost.

Poslednji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji je bio posvećen uredbi centralne banke u Prištini prema kojoj je jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu na KiM evro, održan je 4. aprila u Briselu, a glavni pregovarač Beograda Petar Petković tada je izjavio da je delegacija Beograda iznela svoj izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.

Uredbom centralne banke u Prištini, od 1. februara je jedina valuta u kojoj je dozvoljen gotovinski platni promet na KiM evro, što znači zabranu dinara.

To je dovelo u pitanje egistenciju i opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.