Jeremić: Nismo više s Đilasom zbog susreta s Vučićem i stava o sankcijama Rusiji

Jeremić: Nismo više s Đilasom zbog susreta s Vučićem i stava o sankcijama Rusiji

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ta stranka više nije u koaliciji sa Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa zbog „zaprepašćujućeg sastanka“ Đilasa i predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića i zbog „nagle promene stava“ SSP-a o sankcijama protiv Rusije.

„Ne možete pre nego što su prebrojani glasovi u Beogradu da odete na vanistitucionalan razgovor kod Vučića, a da su svi u koaliciji protiv toga. Pored toga, za razliku od Narodne stranke koja se nije izjašnjavala, SSP je u kampanji nedvosmisleno govorio da je protiv sankcija Rusiji, a onda posle izbora – bam, oni su odjednom za sankcije. Čekajte, polako, koje sankcije, niko nije još ni rekao o kojim je merama reč“, rekao je Jeremić televiziji Prva, a prenosi Narodna stranka u saopštenju.

„Ne može se politika menjati za 180 stepeni od danas do sutra i ne mogu se rušiti institucije. Ako ste trčali izbornu kampanju sa parolom da hoćete da vratite institucionalno odlučivanje, ne možete politi kofu smeća po tome i vaninstitucionalno se dogovarati sa Vučićem pre nego što su glasovi prebrojani“, poručio je Jeremić.

Jeremić je najavio i da će „doći do jasne diferencijacije“ između Narodne stranke i SSP i u Skupštini Srbije.

„Mi ćemo se zalagati za naš ekonomski program, po kojem se, na primer, moraju smanjiti akcize za gorivo mnogo više nego što su sada smanjene, kao i ukinuti akcize na struju, koje su vanredna mera iz 2015. godine, i hitno povećati subvencije poljoprivrednicima. Govori se o nestašici hrane, a imamo najmanje subvencije u regionu. Moramo da razmišljamo o strateškim ulaganjima, ali ne u nacionalni stadion ili prenose engleske Premijer lige u fudbalu“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da bi prilikom odlučivanja o sankcijama protiv Rusije trebalo voditi računa o svom nacionalnom interesu na Kosovu i Metohiji, jer Rusija ima pravo da uloži veto u Savetu bezbednosti na članstvo Prištine u UN, kao i o svojim ekonomskim interesima, jer bi u slučaju uvođenja sankcija cena gasa u Srbiji mogla da bude veća i dva i po puta.