Janković: Nekog kontakta između vlasti i opozicije mora biti, jer inače neće biti izbora – a to znači bojkot

Janković: Nekog kontakta između vlasti i opozicije mora biti, jer inače neće biti izbora – a to znači bojkot

Univerzitetski profesor u penziji Vladeta Janković kaže da bi bez obzira na sve moralo da dođe do dijaloga između vlasti i opozicije, „nekog kontakta mora biti na kraju, jer bez toga neće biti izbora, a to znači bojkot“.

„Ako uslovi ostanu ovakvi kakvi su, to onda nema smisla. I kad kažem bojkot, mislim na aktivni bojkot – blokada biračkih mesta, ulične konfontacije su neizbežne u takvim situacijama, nadam se da do toga neće doći“, poručio je Janković u Novom danu na TV N1.

Istakao je da preporuke ODIHR moraju da se ispune, dodajući da „naravno da neće biti ispunjeno svih 25 uslova, ali nešto suštinsko mora da se uradi, pre svega da se reši REM“.

Navodi da opozicija treba da bude proaktivnija, „ne bi trebalo da ometa sednice (parlamenta), već da iskoristi svaki minut koji ima, jer je to način da dospe do biračkog tela“.

„Narod je neobavešten i jedino što može da uspostavi komunikaciju su ove sednice“, kaže Janković i ocenjuje da je sad trenutak da opozicija krene na teren, da se aktivisti pokrenu.

Na pitanje zašto ni posle tri meseca od izbora nemamo konstituisan parlament i novu vladu, iako je obećano da će sve biti u rekordnom roku, Janković kaže da je to i posledica nemoći, ali i političke taktike SNS.

„Ali, presudna je nemoć, da mogu sproveli bi sve nemilosrdno i brzo“, smatra Vladeta Janković.

Podseća da je biranje premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić za predsednicu Skupštine, što bi trebalo da se desi na današnjoj sednici, „drastično kršenje Ustava“.

„Ne može predsednik vlade, makar ona bila i tehnička i privremena, da bude poslanik“, poručuje i podseća da je tokom prošlog saziva parlamenta, kada je on kao najstariji poslanik predsedavao konstitutivnom sednicom početkom avgusta 2022, Brnabić takođe bila među izabranim poslanicima, iako je bila premijer.

Tada je opozicija na to skrenula pažnju i ona je odmah podnela ostavku i izašla.

„Sad je odjednom to Ustavom dozvoljeno (mada Ustav nije u međuvremenu promenjen). To čoveka navodi na razmišljanje – šta radi Ustavni sud… Ne znamo ko su oni i ćute kao zaliveni kada se dešava vapijuće kršenje Ustava“, ocenio je Janković.

Upitan šta se poručuje izborom Brnabić na mesto predsednice Skupštine, kaže da se poručuje – „ne nadajte se ničem dobrom“.

„Ona sad počinje da gubi kontrolu nad sobom. Ona pita ljude iz ProGlasa ‘ko ste vi’. Ta neopisiva drskost. Šta je ona?! Marioneta, lutka na koncu, nema svoju misao, nema svoju reč“, navodi Janković.

Smatra i da najava odlaganja održavanja beogradskih izbora, sa prvobitno rečenog 28. aprila na 2. jun i nije pobeda opozicije, kao što su neki njeni prvaci rekli, već to odgovara Aleksandru Vučiću.

„Prvo da bi formirao taj pokret, drugo – da seje razdor u opoziciji“, navodi Janković.

Dodaje i misli da izbori za Evropski parlament 9. juna neće mnogo uticati na izbore u Srbiji, u smislu da će Evropa biti zaokupljena njima, te neće obraćati pažnju kako su protekli srpski izbori.

Kaže da su ti izbori najbitniji onima koji „pucaju“ na visoka, dobro plaćena mesta, a ostali se ne uzbuđuju mnogo zbog njih.

„Oni koji se bave nama i našim problemom baviće se i dalje“, smatra Janković.

A da li je moguće da beogradski i ostali lokalni izbori budu istog dana, on misli da nije.

„Ako bi bili istog dana, onda neće moći da sele birače, sami sebi bi pucali u nogu, ali oni to neće uraditi… To bi moglo skupo da košta SNS“, zaključuje Janković.