Gojković: Prednost na konkursima za medije koji poštuju zakone i Kodeks novinara

Gojković: Prednost na konkursima za medije koji poštuju zakone i Kodeks novinara

Komisije za ocenu projekata proizvodnje medijskih sadržaja nezavisne su u svom radu, ali postoji obaveza poštovanja usvojene Medijske strategije i pratećeg Akcionog plana, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Gojković je u pisanoj izjavi navela da to znači da „prednost pri projektnom sufinansiranju proizvodnje medijskog sadržaja pod ravnopravnim uslovima imaju mediji koji poštuju zakonske propise i Kodeks novinara Srbije“, kao i mediji „koji imaju manje izrečenih mera od strane REM-a i donetih odluka i javnih opomena od strane Saveta za štampu“.

„Molim, stoga, sve u komisijama, kako na republičkom nivou, uključujući komisije formirane od strane Ministarstva koje vodim, tako i komisije koje odlučuju o finansiranju medijskih sadržaja na pokrajinskom i lokalnom nivou, da poštuju preporuke i stavove iz Medijske strategije“, kazala je Gojković.

Ona je dodala da se kao ministar kulture nije mešala ni jednog trenutka u odluke komisija „na svih deset konkursa koji su sprovedeni u oblasti informisanja“, ali da apeluje na sve komisije „da posebno obrate pažnju na poštovanje etičkog standarda i profesionalnog postupanja novinara i medija“.

U javnosti, međutim, često se čuje da na konkursima novac dobijaju upravo mediji koji najviše krše kodeks, kao i oni bliski vlastima. Kako je o tome ranije pisao N1, šampioni u kršenju u prošloj godini, ali i novcu koji kroz projekte dobijaju su Alo, Kurir, Informer i Srpski telegraf.

Prema podacima iz UNS-ove baze u poslednjih pet godina ova četiri tabloida su ukupno inkasirala više od 119,5 miliona dinara, a samo u drugoj polovini 2019.  prekršila su kodeks novinara 3.903 puta.