Eskobar: Tenzije na severu KiM zbog nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu

Eskobar: Tenzije na severu KiM zbog nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je pojačavanje tenzija na severu Kosova i Metohije delimično rezultat nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu.

Gabrijel Eskobar navodi da je Prištine nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata.

„Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi, a ako ništa drugo, pandemija koronavirusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija“, rekao je Eskobar za radio Bi-Bi-Si

Istakao je da su napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade… Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici vršiti samo administrativna ovlašćenja i obavljati osnovne opštinske usluge“, naveo je američki izaslanik.

Ponovio je da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Beograd i Priština, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Ohrabrili smo obe strane da se uključe u dijalog“, poručio je američki izaslanik.

Eskobar će zajedno sa evropskim izaslanikom za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom posetiti Prištinu i Beograd 5. i 6. juna.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije privremenih prištinskih institucija sa SAD, u vezi sa akcijama na severu Kosova i Metohije, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi saveznika NATO-a u regionu Balkana „DEFENDER – Europe“.