Vučić: Dolazi „teško proleće“

Vučić: Dolazi „teško proleće“

Čini se da velike sile idu ka direktnoj konfrontaciji i Srbija je u opasnosti da bude zgažena, rekao je u petak predsednik Aleksandar Vučić. On je branio politiku neuvođenja sankcija Rusiji, ali je insistirao da Beograd i dalje teži članstvu u EU.

„Očekuje nas jedno od najtežih proleća ikada, u političkom i vojnom smislu“, rekao je Vučić u Kraljevu, obilazeći centralnu Srbiju. „Moramo da se zaštitimo, brinući za naše građane, čuvajući mir, razgovarajući sa ljudima, ulažući i povećavajući naš BDP“, dodao je on.

Vučić je situaciju u svetu opisao kao „veoma nervoznu”, napominjući da je kineski predsednik Si Đinping rekao da njegova zemlja treba da bude „spremna za rat” i da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao na primirje u Ukrajini.

„Situacija je komplikovana i sve teža“, rekao je Vučić, opisujući odnose velikih sila kao „složenije, na direktan način“. Što se tiče sukoba u Ukrajini, on je rekao da on ne pokazuje znake završetka, ali da i Ukrajinci i Rusi „izgledaju u žurbi“.

Obraćajući se onima koji su tražili da se Beograd pridruži sankcijama SAD i EU Rusiji, Vučić je rekao da svoj stav smatra ispravnim iu interesu Srbije.

„Kao predsednik nezavisne, slobodne i slobodoljubive zemlje, ne želim da se pravdam bilo kome“, rekao je on.

Srbija je, rekao je, mala zemlja koja treba da nađe svoje mesto pod suncem i sačuva svoju nezavisnost i suverenitet. On je napomenuo da se neke zemlje protive trgovini Srbije sa Kinom, dok imaju daleko veći obim razmene sa Pekingom. Ali ovo je ’šta je dozvoljeno Jupiteru, vol ne sme’ i na takav stav smo do sada navikli“, dodao je Vučić.

Vučić je ranije tvrdio da je „skoro nemoguće“ da Ukrajina pobedi u sukobu sa Rusijom i insistirao je na održavanju vojne neutralnosti svoje zemlje. Međutim, EU je pokušala da izvrši pritisak na Beograd da se preda, uključivanjem zahteva za sankcijama Moskvi i priznanjem otcepljene pokrajine Kosovo u „mapu puta” za članstvo Srbije u bloku.