Brnabić: Proces pridruživanja EU ponekad frustrirajući, ali jedini put za Srbiju

Brnabić: Proces pridruživanja EU ponekad frustrirajući, ali jedini put za Srbiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je proces pridruživanja Evropskoj uniji ponekad frustrirajući, ali da je jedini put za Srbiju jer je porodica evropskih naroda njen dom.

„Nastavljamo reforme da bi, što je pre moguće, napravili evropsku Srbiju, što se tiče univerzalnih vrednosti, ekonomije, vladavine prava“, rekla je Ana Brnabić, učestvujući na Tirana ekonomskom forumu.

Ana Brnabić je izjavila da je u uslovima pandemije koronavirusa razumljivo što u nekim članicama EU ne postoji želja za proširenjem.

„Zato se treba kretati ka jačanju regionalnih veza, što bi bilo dobro za jačanje Zapadnog Balkana i brže približavanje zemalja regiona EU“, ocenila je Brnabić.

Navodeći podatak da je 20 odsto odrasle populacije Srbije vakcinisano protiv koronavirusa, dok je 680.000 građana revakcinisano, ona se zahvalila na pomoći EU, naglasivši da je pružena uprkos izazovima kojima je Unija izložena zbog pandemije.

„Očekujemo dodatnu pomoć EU“, rekla je Ana Brnabić, uz konstataciju da su na uspešnost vakcinacije u Srbiji uticale reforme napravljene na putu evropskih integracija.

Bez sprovedene digitalizacije državne uprave, vakcinacija ne bi bila tako supešna, ocenila je premiejrka Srbije.