Aleksić: Brnabić nas danas pita za ono što smo mi predlagali 1. aprila, sad je kasno

Aleksić: Brnabić nas danas pita za ono što smo mi predlagali 1. aprila, sad je kasno

Miroslav Aleksić iz koalicije Srbija protiv nasilja izjavio je da postoji način da se izađe iz političke krize, ali da za to nema političke volje. „Mi smo danas dobili pitanje predsednice Skupštine koja kaže – dobro, vi ste dakle ili za izbore 2. juna sve zajedno, ili za izbore na jesen. Pa mi smo to za 2. jun pitali 1. aprila. Prošlo je 15 dana od tada, decidno ste to odbacili, iako je postojala zakonska mogućnost“, kazao je Aleksić.

„Predstavnici vlasti imali su neke svoje komentare na to, ali nisu predložili drugi način. Jednostavno, isto kao što su odbili da 2. juna budu svi izbori u jednom danu, i lokalni i beogradski, isto tako se sad odnose prema našem zahtevu da se izbori pomere za jesen, svi, uključujući i beogradske. Naravno, za to postoji mnogo argumenta, jasno je svima u kakvom smo političkom trenutku danas, ali ne deluje da je vlast apsolutno spremna da napravi tu vrstu kompromisa“, kazao je Aleksić.

Dodao je i da predstavnici opozicije nisu dobili „valjane odgovore“ ni na neka druga pitanja.

„Kao što je to da smo tražili da se 12 meseci zabrani licima koje promene prebivalište da glasaju na novom, već na prethodnom mestu. Moje konkretno pitanje je bilo da li se to odnosi na ove izbore koje su zakazani za 2. jun u Beogradu, nisam dobio odgovor na to pitanje, sutra će kao da se time bave“, rekao je.

Prema rečima Aleksića, vlast pokušava da stvori percepciju da nešto ozbiljno radi.

„Da se formira jedna komisija, druga, evo sad ćemo, samo što nije, ali se zaboravlja da je do izbora ostalo 45 dana, onih koji su raspisani u Beogradu. Dakle, da se ovi razgovori dešavaju na šest meseci pre izbora, to bi imalo smisla, ili da se izbori održavaju na jesen, pa onda mi sad učestvujemo, dogovaramo se, imamo vremena za sve to. Mi smo pružili ruku upravo svesni situacije gde se nalazimo sa tri ključna zahteva koje smo izneli još 1. aprila. I to je bilo rešenje. Mi smo danas dobili pitanje predsednice koje kaže – dobro, vi ste dakle ili za izbore 2. juna sve zajedno, ili za izbore na jesen. Pa mi smo to za 2. jun pitali 1. aprila. Prošlo je 15 dana od tada, decidno ste to odbacili, iako je postojala zakonska mogućnost“, naglasio je Aleksić.

Kaže da je tada postojalo jednostavno rešenje.

„I mnogo manje bi se ugrozila demokratska prava građana Srbije nego to što su oni uradili u septembru i oktobru prošle godine kada su naterali njih 65-oro da podnesu ostavke i skrate sebi mandate. E danas nas to pita. A mi smo danas i juče dali novi predlog i novo rešenje koje je radio Pravni tim koalicije Srbije protiv nasilja. I danas je profesor Marinković sve to objasnio. Vrlo racionalno, vrlo jasno i stručno“, kazao je Aleksić.