Velika Britanija i njeni saveznici da pošalju još smrtonosne pomoći Ukrajini

Velika Britanija i njeni saveznici da pošalju još smrtonosne pomoći Ukrajini

Britanija i njeni saveznici poslaće još smrtonosne pomoći Kijevu, najavio je u četvrtak britanski ministar odbrane Ben Volas nakon međunarodne donatorske konferencije za Ukrajinu.

„Biće više smrtonosne pomoći koja će stići u Ukrajinu kao rezultat današnjeg dana. Brojne zemlje su se javile ili sa novim idejama ili se obećale da će dobiti više novca“, rekao je Volas novinarima nakon konferencije na kojoj je učestvovalo preko 35 međunarodnih partnera.

Sekretar odbrane je tada proverio da su Sjedinjene Države „na čelu“ napora za pomoć.

Ono što Ukrajini treba je „više dalekometne artiljerije“, rekao je Volas, dok se ruska vojska ukopava i počinje „da udara po gradskoj artiljeriji“.

Ratom razorena zemlja „pretežno“ traži opremu za odbranu svoje obale zbog „ruskih aktivnosti tamo dole“, rekao je Volas, pored zaštitnih vozila i protivvazdušnih raketa.

Reputacija „velike armije Rusije“ narušena je nedavnim gubicima, rekao je ministar odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin „sada mora da živi sa posledicama ne samo onoga što radi Ukrajini, već mora da živi i sa posledicama onoga što je uradio svojoj vojsci“, nastavio je Volas.

Volas je rekao da je odluka Rusije da se pregrupiše, ojača i krene ka istoku zemlje poznata taktika iz priručnika zemlje.

„Dakle, ono što smo svakako videli jeste da su njihovi prvi napori pobijeni u mnogim oblastima, ali u drugim delovima će sada tražiti da se kreću ka istoku i jugu i vide šta još mogu da urade. I zato je zaista važno je održavati inventar“, dodao je on.