„Pola tuceta“ pošiljki bezbednosne pomoći Ukrajini iz američkog paketa pomoći „već stiže“

„Pola tuceta“ pošiljki bezbednosne pomoći Ukrajini iz američkog paketa pomoći „već stiže“

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je da je „pola tuceta” pošiljki bezbednosne pomoći za Ukrajinu već „uteklo u region” iz paketa vrednog 800 miliona dolara koji je američki predsednik Džo Bajden potpisao 16. marta, tokom brifinga u četvrtak.

„Te pošiljke već stižu, u stvari, od trenutka kada je potpisao naredbu do prve pošiljke koja je krenula, Džen je prošlo četiri dana, a već je bilo pola tuceta pošiljki koje su stigle u region“, rekao je Kirbi.

„Mogu vam reći da stvari ne stoje dugo na ovim prelaznim lokacijama za otpremu pre nego što ih pokupe konvoji i odvezu u Ukrajinu, tako da su četiri dana prilično brza“, dodao je on.

Kirbi je procenio da će verovatno trebati „nekoliko nedelja“ da se dovrše isporuke iz paketa od 800 miliona dolara.

„Ne mislimo da će trebati mnogo vremena da se kompletira paket od 800 dolara, da se sve popuni, zaista ne mislimo da će to uopšte potrajati, verovatno nekoliko nedelja“, rekao je on.

Nisu sve pošiljke samo oružje. Oni su mešavina „sistema oružja“, a zatim „predmeta za podršku i održavanje“, što uključuje „hranu, pancire, kacige, malokalibarsko oružje i municiju, medicinske i komplete prve pomoći“, rekao je Kirbi.

Neki sistemi naoružanja, kao što su Javelins i Stingers, bili su u ovih prvih nekoliko paketa za Ukrajinu, dodao je Kirbi.

„U ovih prvih pola tuceta, bilo je sistema naoružanja, bilo je koplja, bilo je Stingera, koji su ušli, kao i medicinski materijal i panciri i malokalibarsko oružje i municija“, rekao je on.