UN žele da ukrajinska nuklearna elektrana bude „utočište“

UN žele da ukrajinska nuklearna elektrana bude „utočište“

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini, koju kontroliše Rusija, mora postati neka vrsta „utočišta“ kako bi se zaštitila od daljih vojnih napada, izjavio je u sredu Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

U intervjuu za italijanske novine La Republika, Grosi je naglasio da je njegov posao da garantuje bezbednost objekta, a ne da pripisuje krivicu za granatiranje.

On je za list rekao da je to razlog zašto je izveštaj nuklearnog čuvara, objavljen ranije ove nedelje, svesno izbegavao to pitanje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je tvrdio da je IAEA pod pritiskom SAD i zapadnoevropskih zemalja i da „ne može direktno da kaže da granatiranje dolazi sa ukrajinske teritorije“.

Grosi je istakao da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na sličan način kritikovao organizaciju zbog toga što nije izveštavala o navodnom ruskom bombardovanju, uzimajući to kao indikaciju da taj pas „radi dobro“ i da ne deluje kao sudija.

„Biti sudija, sudija između dva kandidata, nije moj mandat. Zaista, da jesam, poništio bih svoju korisnost kao garanta bezbednosti nuklearne elektrane“, rekao je on.

Najbolja opcija, rekao je Grosi, je da se Rusija i Ukrajina „u principu dogovore da fabrika ne treba da bude napadnuta“, a zatim da se sklopi „jednostavan sporazum o zaštiti“ koji bi ga pretvorio u neku vrstu „utočišta“ zone. Nijedna strana nije direktno odbacila tu ideju, rekao je Grosi.

Međutim, šef nadzornog organa rekao je da je prerano da se osećamo „optimistično“, ali da predlog svakako „nije nemoguće“ sprovesti.

On je takođe opisao stvaranje stalne misije IAEA u elektrani kao važno dostignuće i demantovao sugestije da je prisustvo samo dva člana osoblja čisto „simbolično“. Prema Grosijevim rečima, stručnjaci stalno prate bezbednost goriva, reaktora, kontrolne sobe, sistema za hitne slučajeve i u stalnom su kontaktu sa centralom.

Agencija UN je istakla da je potrebno hitno uraditi nešto „konkretno“, jer je nastavak „sistematskog bombardovanja“ nuklearne elektrane „nezamislivo“ da se dozvoli.

Rusija je ranije odbacila predlog Kijeva i njegovih zapadnih saveznika da povuku trupe koje obezbeđuju objekat u Zaporožju, rekavši da će Ukrajina iskoristiti priliku da zauzme fabriku, što je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da je Kijev pokušao da uradi tokom posete IAEA.