UN su saopštile da Rusija sprečava pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima

UN su saopštile da Rusija sprečava pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima

Šef posmatračke misije UN u Ukrajini Matilda Bogner rekla je u petak da Rusija ne omogućava pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima, a Organizacija ima dokaze da su bili podvrgnuti torturi i zlostavljanju.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

„Ruska Federacija nije odobrila pristup ratnim zarobljenicima koji se drže na njenoj teritoriji ili na teritoriji pod njenom okupacijom“, rekao je Bogner na brifingu u petak.

Ovo je još veća zabrinutost jer smo dokumentovali da su ratni zarobljenici koje drže oružane snage Ruske Federacije ili povezane oružane grupe podvrgnuti mučenju i zlostavljanju“, dodala je ona.

Šef misije UN u Ukrajini je dodao da se neke od ovih epizoda – pitanja torture i zlostavljanja ratnih zarobljenika – mogu tumačiti kao ratni zločini.

Prema Bognerovim rečima, ukrajinski ratni zarobljenici prolaze kroz takozvani „proces prijema“ gde su primorani da hodaju ili trče između redova ruskih stražara, koji ih naizmenično brutalno tuku. UN su takođe dobile informacije o ukrajinskim zatvorenicima koji boluju od zaraznih bolesti, uključujući hepatitis A i tuberkulozu, u koloniji Olenivka.

Na istom brifingu, šef misije UN za ljudska prava u Ukrajini je takođe pozvao Rusiju iz humanitarnih razloga da oslobodi četiri trudne ratne zarobljenike koje su držane na teritorijama Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Zauzvrat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da ne može da komentariše saopštenje UN, jer ruske vlasti „ne znaju ko je kontaktirao vojsku i da li je“ po ovom pitanju.

Kako je saopšteno, očekuje se da će misija UN za utvrđivanje činjenica stići narednih dana u okupirani grad Olenivka u Donjeckoj oblasti, gde je krajem jula ubijeno više od 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika, a na desetine povređeno.