Predsednik Letonije se založio za početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU

Predsednik Letonije se založio za početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU

Predsednik Letonije Egils Levits založio se za početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

On je to izjavio na konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Poljske Mateušem Moravjeckim u Kijevu, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Interfaks-Ukrajina.

„Ukrajina ne samo politički i kulturno pripada evropskoj porodici, već treba da bude i članica EU, jer je Evropska unija asocijacija slobodnih demokratskih zemalja. Činimo sve da obezbedimo početak pristupnih pregovora… Naši Zadatak je da nastavimo i počnemo pregovore o procesu pridruživanja Ukrajine EU“, rekao je Levits.

Takođe je napomenuo da Letonija svojim iskustvom može pomoći Ukrajini da postigne ovaj cilj.

Prema njegovim rečima, Letonija je prijatelj Ukrajine i uvek će ostati na strani ukrajinskog naroda, koji se sada bori ne samo za svoju slobodu, već i za celu Evropu i ceo slobodan svet.

„Naša dužnost je da vam pružimo svu neophodnu pomoć da Ukrajina pobedi. To je dužnost svih demokratskih zemalja“, naglasio je predsednik Letonije.

Levit je takođe napomenuo da Letonija pomaže u rehabilitaciji ranjenih ukrajinskih vojnika, organizuje letnje kampove za ukrajinsku decu, što takođe podržava Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu.

Pored toga, prema rečima predsednika Letonije, njegova država je pokrenula poseban program za obnovu niza objekata u Černigovskoj oblasti, posebno obrazovnih institucija, kako bi se deca vratila u školu.

Podsećanja radi, Ukrajina će biti među pozvanim državama na prvi samit Evropske političke zajednice, koji će biti održan početkom oktobra u Pragu.

Evropski savet je na samitu u Briselu u junu odobrio ideju koju je predložila Francuska o stvaranju evropske političke zajednice.

Makron je naglasio da je evropska politička zajednica dopuna, a ne alternativa procesu pristupanja EU.