Poljska kaže da je Ukrajina spremna da ponudi struju kao alternativu za ugalj

Poljska kaže da je Ukrajina spremna da ponudi struju kao alternativu za ugalj

Ukrajina je spremna da snabdeva Poljsku strujom i pomogne u smanjenju upotrebe uglja za proizvodnju električne energije u svetlu očekivane energetske krize, rekao je poljski premijer u petak.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki i predsednik Letonije Egils Levits boravili su u Kijevu na razgovorima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o vojnoj i energetskoj bezbednosti usred napora regiona da smanji svoju zavisnost od ruskih izvora energije.

Moravjecki je zahvalio Zelenskom na „razumevanju“ i spremnosti da pruži potrebnu pomoć u kratkom roku.

„Danas, zbog embarga na ruski ugalj, unosimo ugalj iz celog sveta“, rekao je Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare.

„Ako ga ne bismo spaljivali u poljskim elektranama, mogli bismo da iskoristimo energiju iz Ukrajine, ako je moguće. Predsednik mi je rekao da da, uskoro će to biti moguće“, rekao je Moravjecki.

Zelenski je govorio o koracima za prevazilaženje „potencijalne buduće energetske krize“.

Lideri su takođe razgovarali o načinima za hitno ublažavanje saobraćaja na graničnim prelazima usred zaostalih kamiona koji čekaju da pređu sa obe strane, ali uglavnom da uđu u Poljsku.

Moravjecki se osvrnuo na dobitke ukrajinske vojske protiv ruskih snaga u regionu Harkova. Ali on je sugerisao da Evropska komisija tek treba da obezbedi Ukrajini milijarde evra finansijske podrške obećane na leto.

Zelenski je zahvalio dvojici lidera na njihovim naporima da EU oslobodi 5 milijardi evra dugoročne pomoći.