Ukrajinska tehnološka dijaspora se utrkuje da mobiliše Silikonsku dolinu u ratu sa Rusijom

Ukrajinska tehnološka dijaspora se utrkuje da mobiliše Silikonsku dolinu u ratu sa Rusijom

Ukrajinci koji rade u zapadnim tehnološkim kompanijama udružuju se kako bi pomogli svojoj opkoljenoj domovini, sa ciljem da sruše veb-sajtove sa dezinformacijama, podstaknu Ruse da se okrenu protiv svoje vlade i ubrzaju isporuku medicinskog materijala.

Oni nastoje, putem email kampanja i onlajn peticija, da ubede kompanije kao što su kompanija za internet bezbednost Cloudflare Inc, Alphabet Inc Google i Amazon.com Inc da učine više u borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu.

„Kompanije treba da pokušaju da izoluju Rusiju što je više moguće, što je pre moguće“, rekao je Aleksej Orješko, softverski inženjer u Guglu i Amerikanac iz Ukrajine. „Sankcije nisu dovoljne.

Bio je jedan od devet tehnoloških aktivista koje je Rojters intervjuisao, a koji su ukrajinskog porekla ili su ukrajinski imigranti i koji se odazivaju na poziv Kijeva da formiraju dobrovoljačku „IT armiju“. Opširnije

Mnoge kompanije prekinule su veze sa Rusijom zbog novih državnih ograničenja trgovine, ali aktivisti zahtevaju više.

Oni se posebno obraćaju kompanijama koje se bave sajber-bezbednošću, tražeći od njih da odbace ruske klijente, posebno izdavače, kako kažu, dezinformacija. Ako se to dogodi, izdavači bi bili ranjiviji na onlajn napade.

Igor Seletskij, izvršni direktor kompanije CloudLinuk sa sedištem u Palo Altu, zamolio se da Cloudflare ukine nekoliko ruskih veb-sajtova sa vestima.

„S obzirom na to da je čak i Švajcarska stala na stranu, mislim da bi bila važna izjava ako bi Cloudflare uradio isto“, napisao je on u mejlu najvišim rukovodiocima, koji je podelio sa Rojtersom.

Cloudflare je saopštio da je ukinuo neke klijente zbog sankcija i počeo da pregleda naloge označene u imejlu Seletskog, dodajući da postupa oprezno jer bi prekid veza ugrozio bezbednost klijenata.

Podstaknut bombama koje su eksplodirale ispred kuće njegovih roditelja prošle nedelje i zabrinut za bezbednost nekoliko svojih ukrajinskih kolega koji se nedavno nisu prijavili, Vlad Gološuk je apelovao na niz kompanija da pomognu u vršenju pritiska na Rusiju.

Više desetina, među kojima su provajderi bezbednosti i veb hostinga, reklo je da će učiniti šta mogu. Neki su odustali od ruskih kupaca ili su razmišljali da to učine, prema odgovorima koje je Rojtersu dao Gološuk, izvršni direktor BrightestMinds, kompanije koja pomaže preduzećima da generišu potencijalne klijente u prodaji.

Filip Lipnjakov, koji radi za špansku aplikaciju za dostavu Glovo i podržao je napore da se uklone ruske veb stranice, rekao je da se nada da će „IT rat“ zaštititi Ukrajinu.

Pristalice se okupljaju tokom mitinga koji organizuje humanitarna grupa Nova Ukrajina iz Silikonske doline, dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, ispred gradske skupštine u San Francisku, Kalifornija, SAD, 27. februara 2022. Igor Markov/Nova Ukrajina/Handout preko REUTERS-a

Poremećaji će poslati „poruku, počevši od prosečnih građana do visokih zvaničnika da je ‘Hej, ovo je neprihvatljivo'“, rekao je on.

Zamenik ukrajinskog ministra za digitalnu transformaciju rekao je Rojtersu u sredu da onlajn snage sada broje više od 250.000 ljudi, koji sprovode sopstvene ideje. pročitaj više Ova „IT armija“ je već dostigla preko 50 miliona u Rusiji, delom kroz 100.000 telefonskih poziva pomoću automatizovanog snimka koji zahteva povlačenje Moskve, rekao je zvaničnik Aleksandar Bornjakov.

POTRAŽENA OBUSTAVA USLUGA

U Guglu, radnici uključujući stotine ukrajinskog nasleđa potpisali su interno pismo upućeno izvršnom direktoru Sundaru Pichaiju u kojem pozivaju pretraživačkog giganta da dostavi više pomoći Ukrajini i modifikuje svoje usluge kao što su mape i alati za oglašavanje, prema softverskom inženjeru kompanije koji je govorio na uslov anonimnosti.

Gugl je odbio da komentariše. Poslednjih dana je ruskim državnim medijima zabranio oglašavanje i alate za distribuciju i povećao mere bezbednosti za korisnike u Ukrajini.

Aktivisti takođe traže načine da poremete živote ruskih civila, sa ciljem da oslabe podršku ratu u Rusiji.

U onlajn peticiji koju je organizovao Stas Matvijenko, izvršni direktor kompanije za naručivanje restorana Allset u Los Anđelesu, pozvao je američke programere aplikacija za zabavu, plaćanje, upoznavanje i druge aplikacije da blokiraju pristup u Rusiji.

Finansijski mišići i mišići lanca snabdevanja Big Tech-a takođe mogu pomoći.

Grupa za humanitarnu pomoć Nova Ukrajina iz Silicijumske doline pozvala je Amazon da donira radno vreme zajedno sa prostorom za zavoje i druge ključne potrepštine u svojim teretnim avionima i vozilima koji idu u susedne zemlje kao što je Poljska.

„Oni imaju razmere koje niko drugi nema“, rekao je Igor Markov, direktor Nove Ukrajine i naučnik u oblasti tehnoloških istraživanja.

Amazon je odbio da komentariše. Ove nedelje je saopštio da će donirati do 10 miliona dolara organizacijama koje pružaju podršku u Ukrajini.

Organizovanje pomoći za Ukrajinu na mreži zauzelo je Juliju Nečajevu, direktora proizvoda u Amazonovoj jedinici za striming uživo Tvitch.

„Od prošle srede sam samo tri puta otvorila svoj radni računar“, rekla je ona. „Da obavestim svog menadžera da odlazim i da koristim uparivanje donacija.“