Rusija odbija da lansira internet satelite, ukazujući na sankcije

Rusija odbija da lansira internet satelite, ukazujući na sankcije

Poslovna posledica rata u Ukrajini uskoro će se proširiti na svemir.

OneVeb, londonski satelitski startup koji teži globalnoj internet konstelaciji i ključni konkurent StarLink satelitskoj internet konstelaciji Elona Maska, trebalo je da u petak lansira seriju od 36 internet satelita kao deo svog plana za konstelaciju od 648 satelita. Ali ti planovi su sada ugroženi jer se čini da je Roskosmos, ruska svemirska agencija, spremna da blokira napore.

Ruska raketa Sojuz, kojom upravlja francuski Arianespace SA, trebalo je da isporuči satelite u nisku Zemljinu orbitu, lansirajući se sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u vlasništvu Rusije. OneVeb i Rusija potpisali su višegodišnji ugovor o lansiranju satelita, pri čemu je kompanija lansirala svoje satelite isključivo na ruskoj raketi Sojuz.

Ali Dmitrij Rogozin, generalni direktor Roskosmosa i bivši potpredsednik vlade sa smislom za zapaljivu retoriku, odbija da nastavi sa onim što bi trebalo da bude rutinsko pokretanje kao odgovor na sankcije Ujedinjenog Kraljevstva Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Agencija zahteva od vlade Velike Britanije da proda sve udele u OneVeb-u i da kompanija garantuje da se sateliti neće koristiti u vojne svrhe, prema ultimatumu objavljenom na Tviteru sa zvaničnog naloga Roskosmosa. Roskosmos je u sredu naglasio da su zahtevi „zbog neprijateljskog stava Velike Britanije prema Rusiji“. Rok za ispunjavanje zahteva je 21:30 po moskovskom vremenu u četvrtak, rekao je Rogozin u intervjuu za Russia 24.

OneVeb već ima 428 satelita u orbiti, a poslednje lansiranje satelita je prošlo prošlog meseca. Kompanija radi na privlačenju kupaca i vraćanju investitora nakon što su je britanska vlada i indijski Bharti Global spasili od bankrota 2020.

Rogozin je u prošlosti tvitovao blistave izjave kao odgovor na sankcije Zapada – naime 2014. nakon ruske aneksije Krima. „Nakon analize sankcija našoj svemirskoj industriji, predlažem SAD da dovedu svoje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu pomoću trampolina“, rekao je Rogozin tada na Tviteru nakon američkih sankcija protiv ruskog svemirskog sektora.

Uprkos Rogozinovim blistavim tvitovima i intervjuima, Sjedinjene Države i Rusija su istorijski sarađivale u svemiru. Dok su tenzije na Zemlji dovele do pretnji preranog izlaska, Rogozin je obećao da će Rusija ostati NASA-in partner na Međunarodnoj svemirskoj stanici barem dok se stanica na kraju ne povuče.

Britanski poslanici nisu pokazali znake da se priklone Roskomosu i povinuju zahtevima. „Nema pregovora o OneVeb-u: Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne prodaje svoj udeo“, tvitovao je Kvasi Kverteng, britanski sekretar za biznis i energetiku u sredu. „U kontaktu smo sa drugim akcionarima kako bismo razgovarali o narednim koracima…”