Turska upozorava Švedsku

Turska upozorava Švedsku

Švedska još uvek nije izručila pojedince koje je Turska optužila za zločine u vezi sa terorizmom, uprkos tome što je prošlog meseca obećala da će to učiniti u sporazumu kojim je Ankara ukinula veto na zahtev za članstvo Stokholma za članstvo u NATO-u, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Ljudi koje smo tražili da budu izručeni još uvek nisu poslati u Tursku“, rekao je Čavušoglu u intervjuu za tursku mrežu TV100, dodajući da i Švedska i Finska, još jedna nada u NATO koja je bila strana u sporazumu, moraju da ispune svoje obaveze.

Podstaknute ruskom ofanzivom u Ukrajini, i Finska i Švedska odlučile su da se pridruže NATO-u nakon decenija neutralnosti, zvanično podnijevši zahtjev za članstvo u alijansi još u maju. Međutim, da bi nacija kandidat bila primljena u vojni savez, potrebna je jednoglasna saglasnost svih sadašnjih članica.

Turska se u početku usprotivila kandidaturi dve zemlje i postavila nekoliko uslova koje bi morali da ispune da bi Ankara promenila mišljenje. Prošlog meseca u Madridu, tri strane su potpisale memorandum u kojem su se Švedska i Finska obavezale da ukinu svoj embargo na prodaju oružja Turskoj i da se obračunaju sa pojedincima i kurdskim grupama koje je Ankara označila kao teroriste. Među njima su aktivisti Kurdistanske radničke partije (PKK) koji su tražili azil u Švedskoj i Finskoj, kao i sledbenici prognanog sveštenika Fetulaha Gulena.

„Dakle, iako cenimo izjave švedske vlade i ministarstva spoljnih poslova zemlje, moraćemo da ih vidimo kako zaista ispunjavaju obaveze iz memoranduma“, rekao je zvaničnik.

Čavušogluove reči usledile su nakon oštrog upozorenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je prošle nedelje rekao da bi Ankara i dalje mogla da stavi veto na kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u ako ne ispune svoje obaveze iz sporazuma.

Kasnije tokom nedelje, tursko ministarstvo spoljnih poslova je navodno pozvalo najvišeg švedskog diplomatu u zemlji da izrazi „snažnu reakciju“ vlade na protest koji je organizovala kurdska grupa u Geteborgu.