Borel o Lavrovu: Laži kruže brže od istine

Borel o Lavrovu: Laži kruže brže od istine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel požalio se da je manje popularan u zapadnim medijima od ruskog visokog diplomate Sergeja Lavrova.

U intervjuu španskoj radio stanici Cadena SER u utorak, Borel se dotakao nedavne turneje ruskog ministra spoljnih poslova Egiptom, DR Kongom, Etiopijom i Ugandom, rekavši: „Lavrov odlazi u Afriku i pokušava da ubedi Afrikance da su za to krive sankcije, sve se to dešava… i to ponavljaju čitavi zapadni mediji.”

„Idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze s tim, i da to niko ne preuzima“, žalio se on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku objasnio je pažnju koju Lavrov dobija, rekavši: „Postoji određena tendencija da se sluša neprijatelj, protivnik.“

„Laži kruže brže od istine“ i zbog toga bi Brisel trebalo da „udvostruči“ napore da svoj stav objasni javnosti, zaključio je on.

Američki časopis Politiko ponovio je poređenje putovanja diplomata u Afriku u članku od ponedeljka, rekavši da je takmičenje za afričku publiku, između EU i ruskih diplomata, bilo „iskrivljeno“ u korist Lavrova.

Članak, koji objašnjava ulogu SAD i EU u prehrambenoj krizi u Africi, koji je ruski ministar spoljnih poslova napisao pre svoje turneje po kontinentu, pokupilo je mnoštvo lokalnih medija i podelilo ga hiljade ljudi na Fejsbuku, istakao.

„U istom vremenskom periodu, Josep Borrell… je bio virtuelni duh na mreži, zasnovan na podacima iz CrovdTangle, alata za analizu društvenih medija u vlasništvu Meta. Prikupio je samo jedno pominjanje Afrike na Fejsbuku u poređenju sa Lavrovljevim plimnim talasom izveštavanja“, napisao je Politiko.

Prema pisanju lista, ova situacija „ističe ono što mnogi u političkim krugovima EU znaju godinama, ali je malo njih spremno da to javno prizna“.

U informativnoj bici sa Moskvom, Brisel „i dalje nadmašuje, nadmašuje oružje i nema dovoljno resursa za borbu protiv sofisticiranog programa Kremlja“, zaključuje se.

Prošle nedelje, Ukrajina, Rusija, UN i Turska potpisale su sporazum o deblokiranju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka. Pored toga, Rusija i Ujedinjene nacije potpisale su memorandum koji implicira učešće UN u ukidanju ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva na svetska tržišta.

Borel je pozdravio sporazum, rekavši da on „nudi priliku da se započne preokretanje ovog negativnog kursa” koji je postavila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je „ugrozila sigurnost hrane za milione ljudi”.

Rusija je odbacila tvrdnje Zapada da je blokada izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka stavila svet na ivicu prehrambene krize.

Govoreći u nedelju u glavnom gradu Egipta Kairu, Lavrov je rekao da su pravi uzrok problema „nelegitimna“ ograničenja koja su Moskvi nametnule SAD, EU i njihovi saveznici, a koja su „sprečila operacije sa ruskim žitom [hranom i đubrivima], uključujući osiguranje , uključujući prijem naših brodova u strane luke i ulazak stranih brodova u ruske luke.

Rusija ne traži da se ukinu sve sankcije, ali „naše zapadne kolege… treba da uklone prepreke koje su sami stvorili“, insistirao je ministar spoljnih poslova.