Ekonomist: Plan EU o racionalizaciji gasa neće uspeti

Ekonomist: Plan EU o racionalizaciji gasa neće uspeti

Plan racionisanja gasa koji je EU odobrila u utorak možda neće izdržati test hladne zime, upozorio je u sredu britanski časopis The Economist.

„Malo“ smanjenje potrošnje gasa neće rešiti probleme kontinenta, piše u publikaciji, pozivajući se na plan kojim će većina zemalja EU dobrovoljno smanjiti upotrebu prirodnog gasa za 15 odsto između 1. avgusta i 31. marta sledeće godine.

Dogovor je sklopljen kako raste strah od mogućeg prekida isporuke ruskog gasa. U ovom trenutku gasovod Severni tok 1, ključna arterija koja prenosi prirodni gas iz Rusije u Nemačku, radi sa 20 odsto kapaciteta. Ruski energetski gigant Gasprom kao razlog smanjenog protoka navodi tehničke probleme sa turbinama. Međutim, EU smatra da Moskva koristi gas za politički pritisak na blok. Alternativni put preko Ukrajine je ograničio Kijev.

Glavni razlog za racionisanje je da se „osigura da nedostatak ruskog gasa ne ostavi domove nezagrejane ili fabrike zatvorene“, piše Ekonomist, ali prema publikaciji, njegov uspeh u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika.

„Ako nadolazeća zima bude blaga, EU bi mogla proći. Ali ako je hladno, blok će morati da dokaže da može da se drži zajedno kada su teška vremena. Nemačka će posebno morati da pokaže solidarnost sa drugim zemljama članicama. Nalazi se u centru evropske mreže gasovoda. Da li će, na primer, dozvoliti protok gasa u Češku kako bi sprečio smrzavanje ljudi ako to znači da njene fabrike moraju da odu na odmor?“ piše publikacija i dodaje da su na početku pandemije koronavirusa 2020. godine neke evropske zemlje, uključujući Nemačku, uvele zabranu izvoza zaštitne opreme kako bi izbegle nestašice kod kuće.

Plan ima nekoliko drugih slabosti, primećuje The Economist, kao što su različiti nivoi izloženosti ruskom gasu među nacijama.

Pre nego što je odobreno, brojne zemlje, uključujući Italiju, Mađarsku, Poljsku, Portugal i Španiju, izrazile su zabrinutost, rekavši da su već smanjile potrošnju, navodeći nedostatak veze sa evropskom mrežom gasovoda i činjenicu da su odluke o energetici obično nacionalno pitanje, pisao je ranije Blumberg. Odobreni plan je došao sa nekim izuzecima, a Španiji i Portugalu je navodno dozvoljeno da koriste samo 7% manje gasa. Učinjeni su i drugi ustupci, ali se pokazalo da nisu dovoljni da se plan jednoglasno odobri, a Mađarska je glasala protiv.