Test britanske nuklearne podmornice nije uspeo

Test britanske nuklearne podmornice nije uspeo

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) saopštilo je da je došlo do „anomalije“ tokom probnog ispaljivanja projektila Trident sa britanske nuklearne podmornice u blizini obale američke države Floride prošlog meseca, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa efikasnošću londonskog nuklearnog odvraćanja.

Vlada Velike Britanije je u sredu potvrdila da vežba – za koju se u izveštajima kaže da ju je posmatrao ministar odbrane Grant Šaps – nije uspela, ali je insistirala da je greška „specifična za događaj“, sugerišući da bi bila uspešna da je nosila stvarnu nuklearnu bojevu glavu. U saopštenju se navodi da neće biti dati dodatni detalji iz razloga nacionalne bezbednosti.

Britanski tabloid The Sun, koji je prvi objavio tu priču, rekao je u utorak da je projektil, koji je bio opremljen lažnim bojevim glavama, prskao nazad u okean nakon lansiranja sa HMS Vanguarda. Najsavremenija nuklearna podmornica nije oštećena kada je projektil od 58 tona ponovo ušao u Atlantski okean.

Prema izveštaju, „anomalija“ se dogodila kada se pojačivači prvog stepena rakete nisu zapalili nakon lansiranja. „Otišla je iz podmornice, ali je samo pukla, tik pored njih“, rekao je anonimni izvor, a prenosi agencija.

Šaps je u sredu dodao da „nema implikacija na pouzdanost širih raketnih sistema Trident i zaliha“, za koje je rekao da „ostaju najpouzdaniji sistem naoružanja na svetu“.

Poslednji test Trident iz 2016. godine takođe nije uspeo kada je projektil skrenuo sa kursa, rekao je Bi-Bi-Si, dodajući da svako oružje ima procenjenu cenu od 17 miliona funti (21,5 miliona dolara).

Nakon izveštaja o januarskom neuspehu, laburistički sekretar za odbranu u senci Džon Hili napisao je u utorak na društvenim mrežama da je događaj „zabrinjavajući” i pozvao vojno rukovodstvo Velike Britanije da „uveri parlament da ovaj test nema uticaja na efikasnost britanskih opcija odvraćanja .”

U svom saopštenju u sredu, Šaps je rekao da „odlučnost i sposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da upotrebi svoje nuklearno oružje, ako to ikada zatreba, ostaju van sumnje“.

HMS Vanguard je jedna od četiri nuklearne podmornice Ujedinjenog Kraljevstva – sa najmanje jednom koja je stalno na moru. Američki trozubi mogu da pogode ciljeve udaljene do 4.000 milja i mogu da putuju brzinom većom od 13.000 milja na sat, saopštila je mornarica Velike Britanije.

Svaka podmornica klase Vanguard može da drži do 16 interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), osam projektila Trident i do 40 nuklearnih bojevih glava.