Porto dočekuje Arsenal u osmini finala Lige šampiona

Porto dočekuje Arsenal u osmini finala Lige šampiona

Fudbaleri Porta i Arsenala igraju večeras od 21.00 čas u Portugaliji prvu utakmicu osmine finala Lige šampiona.

Porto će pokušati šesti put u 21. veku da izbori plasman u četvrtfinale Lige šampiona, dok Arsenal ima priliku da prvi put još od 2010. godine uđe među osam najboljih timova Evrope, nakon što se vratio u fudbalsku elitu posle pet sezona igranja u Ligi Evrope.

Portugalci su do nokaut faze stigli kao drugoplasirani tim grupe H. Osvojili su 12 bodova, koliko i Barselona, ali su dva puta poraženi od Katalonaca (0:1 i 1:2), što su im i jedina dva neuspeha u Ligi šampiona ove sezone. I kod kuće i u gostima bili su bolji od ukrajinskog Šahtjora (3:1 i 5:3) i Antverpena iz Belgije (4:1 i 2:0).

Arsenal će imati privilegiju da revanš protiv Porta 12. marta igra pred svojim navijačima na „Emirejtsu“, pošto se među 16 najboljih u Evropi plasirao kao prvi na tabeli grupe B, sa četiri pobede, remijem i porazom.

„Tobdžije“ su započele takmičenje pobedom nad PSV-om od 2:0, potom su neočekivano izgubile u Francuskoj od Lansa (2:1), ali su dva trijumfa nad Seviljom (2:1 i 2:0) i nemilosrdan revanš Francuzima (6:0) bili dovoljni da se, uprkos remiju u Ajndhovenu (1:1) u poslednjem kolu, osvoji 13. bod i osigura prvo mesto u grupi.

Ni sama završnica elitnog evropskog takmičenja nije neistraženo područje za Arsenal i Porto. Portugalci u svojim vitrinama imaju dva „ušata“ pehara osvojena 1987. i 2004. godine, kada su, predvođeni sa klupe Žozeom Murinjom, iza sebe u grupi ostavili i beogradski Partizan. Najveći uspeh crvenih iz Londona je finale 2006. u kojem su poraženi od Barselone.

Arsenal i Porto su do sada šest puta odmerili snage u Ligi šampiona, ali nijednom nakon 2010. godine, kada je engleski tim eliminisao Portugalce u osmini finala. Porto je imao prednost od 2:1 nakon prve utakmice, ali je na „Emirejtsu“ pretrpeo težak poraz – 5:0.

Oba tima su upisala po trijumf na domaćem terenu i 2008, kada ih je žreb spojio u grupi G Lige šampiona. Porto je pobedio 2:0, a Arsenal slavio i tada ubedljivih 4:0. Portugalci su na kraju sakupili 12, a Englezi 11 bodova, pa su i jedni i drugi prošli u narednu fazu takmičenja.

I 2006. se grupna faza završila srećno po oba tima. Bilo je 0:0 u Portugaliji, a 2:0 za Arsenal u Londonu, ali su i jedni i drugi sa jednakim brojem bodova (11) izborili plasman u nokaut rundu Lige šampiona.